Tudi vi napačno shranjujete penino?

December je mesec nazdravljanja z mehurčki, zato se v domačem hladilniku vedno najde kakšna buteljka, kajne? Napaka! Penečih se vin in šampanjcev ne hranimo tako.

Pred kratkim je pravila shranjevanja priljubljene mehurčkaste pijače za Huffington Post razkrila vinarka Marie-Christine Osselin: Ne, hladilnik ni najboljši kraj za shranjevanje. Vsaj ne za dolgo.

Če šampanjec v hladilniku stoji več kot nekaj dni skupaj, se začne njegov zamašek zaradi pomanjkanja vlage izsuševati, rezultat pa je slabo zatesnjena steklenica, iz katere začnejo uhajati mehurčki. Šampanjec tako hitreje oksidira in lahko poleg izgube mehurčkov spremeni celo aromo.

Sorodne vsebine: Kako pravilno izgovoriti fine znamke šampanjca?

Steklenice šampanjca, peneča se vina in prosecco namesto v hladilniku raje shranjujmo v temnih prostorih s stalno temperaturo. Najboljša hranilnica je seveda vinska klet, če pa je nimate, bo tudi shramba v stanovanju dovolj.

Seveda govorimo o shranjevanju steklenic na dolgi rok. In ker niti vinska klet ni dovolj hladna, da bi lahko popili kozarec prijetno ohlajene penine, jo moramo pred postrežbo dodatno ohladiti. To lahko storimo tako, da steklenico za največ dva dneva shranimo v hladilnik, sicer pa po besedah Marie-Christine za popolno temperaturo obstaja tudi boljši način.

Najbolje je, da preden želimo nazdraviti z mehurčki, najdemo dovolj veliko posodo ali vedro ter ga do tretjine napolnimo z vodo, preostanek prostora pa napolnimo z ledom. V mrzlo kopel za približno dvajset minut potopimo steklenico šampanjca, ki se bo tako ravno prav ohladil.
Nato steklenico obrišemo, odpremo zamašek, kozarce naših gostov pa napolnimo le do tretjine. Tako bodo mehurčki ravno prav hladni za nekaj požirkov, nato pa si lahko privoščimo ponovno polnjenje.

Pa na zdravje!

Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Vinske temperature za prave užitke

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana