Bezeg in kefir: najboljši probiotični napitek tega poletja

Vodni kefir za svojo rast porablja sladkor. Zato je odličen z bezgovim sirupom, saj razgradi sladkor in ohrani čudovito aromo.

Vodni kefir je probiotična pijača, posebno koristna po jemanju antibiotikov, a prav tako odlična osvežitev v toplem delu leta.

Sestavine

  • zrna vodnega kefirja
  • žlica sladkorja
  • bezgov sirup po okusu
  • cvetovi užitnih travniških rastlin

Priprava

1. Zrna vodnega kefirja najprej fermentiramo: v steklenico ali stekleno posodo nalijemo liter vode, dodamo za žlico ali dve zrnc in žlico sladkorja. Ta se v dnevu ali dveh porabi in prva pijača je tako fermentirana.

2. To precedimo in prelijemo v čisto steklenico, dodamo bezgov sirup po okusu in nepredušno zatesnimo. Pustimo dan ali dva na sobni temperaturi. Temu pravimo sekundarna fermentacija in nam bo dala gazirano pijačo z osvežilnim okusom po bezgu.

Namig: Postrežemo z ledenimi kockami, v katere smo zamrznili cvetove užitnih travniških rastlin.
Priporočamo še: Rejuvelac, napitek za zdravo črevesno floro, ki ga naredimo sami

 

Fotografije: Sonja Ravbar

Katja Rebolj
Katja Rebolj

Divja hrana je zame prava kombinacija naravnega, presenetljivega in priročnega. Jedilno cvetje pa pika na i sodelovanju z naravo in dobremu počutju.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed