Zakaj sirup zavre in steklenica poči

Imate radi bezgov, akacijev ali lipov sirup? Najboljši so gotovo domače izdelave, a še preden se lotite dela, preberite spodnje nasvete.

Letošnja pomlad je bogato zadišala po bezgovih cvetovih, vonj po bezgu pa se je vil tudi iz marsikatere kuhinje. Mnogi so se namreč lotili domače priprave bezgovega sirupa, zdaj pa je v polnem teku kuhanje češnjevega, jagodnega in malinovca. Tudi mi smo jih pripravili po različnih receptih, ki smo jih objavili na našem portalu. Postopki sicer niso zapleteni, a če ste v izdelovanju sirupa novinec, je pametno, da prej preberete nekaj nasvetov.

Izkušeni varilci bezgovega sirupa vas namreč lahko poučijo o svojih izkušnjah. Najpogostejša težava pri izdelavi (tudi drugih okusov) je namreč pokanje steklenic. Nič kaj prijetna izkušnja, saj se steklo razleti po celi kuhinji, prav tako pa tudi ves lepljiv sirup. Čiščenje kuhinje tako ni nič kaj zabavno in da se mu izognete, pri pripravi sirupa nujno upoštevajte spodnji nasvet, ki pa je ključen tudi, da sirup ne bo zavrel.

Priporočamo tudi: Malinovec z vrtnicami

Eksplodirajoče steklenice

Bezgov sirup pripravimo iz vode, sladkorja, bezgovih cvetov in limone ali citronske kisline. Vsaka gospodinja ima svoj recept, vsem postopkom pa je skupen en sam korak, ki ga nikakor ne smete izpustiti. To je razkuževanje steklenic in pokrovčkov, preden vanje vlijete in zapečatite že pripravljen sirup. V nasprotnem primeru bo ta namreč zavrel. V sirupu se bodo pojavili mehurčki in nerazkužene zatesnjene steklenice bodo preprosto eksplodirale, saj bodo imele bakterije idealne pogoje.

Kako sterilizirati steklenice?

Da jih le pomijete, običajno ni dovolj, četudi pomivanje opravi pomivalni stroj. No, če imate srečo, bo šlo morda tudi brez sterilizacije, a tveganje za pokanje steklenic je v tem primeru kar precejšnje. Zato priporočamo, da steklenice sterilizirate v pečici tako, da jih segrejete na vsaj 100 stopinj Celzija. Prav tako je pomembno, da v še tople nalijete vroč sirup, ki ga je priporočljivo precediti čez gazo.

Kot že rečeno, se postopki razlikujejo od gospodinje do gospodinjca. Bine Volčič na primer priporoča temne steklenice in pravi, da moramo sirup naliti čisto do vrha, sicer bo zavrel. Odsvetuje tudi uporabo plastenk namesto steklenic, smo pa na spletu prebrali tudi dejstvo, da jih mnogi vseeno uporabljajo.

Na Odprti kuhinji tako priporočamo preventivno ravnanje in tudi sami razkužimo steklenice. Škoda bi bilo, da gresta delo in slasten sirup v nič, se strinjate?

Preberite še: Melisin sirup z limeto

Fotografija: Marcus Z-pics/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana