3 fantastični recepti iz nove kuharice Nigelle Lawson

Priljubljena Nigella nas vabi k svoji mizi.

Ob izidu nove kuharske knjige Nigelle Lawson Pri moji mizi, za katero avtorica pravi, da je poklon domači kuhinji, smo poklepetali z Valentino Smej Novak, ki je delo prevedla. Ne zgodi se namreč pogosto, da so prevajalci tudi tako izurjeni kuharji, kot je Valentina, zato je njen pogled na vsebino in jedi te kuharice še toliko bolj koristen in zanimiv za vse nas. Valentina nam je pomagala še pri izboru treh receptov, ki vas bodo zagotovo navdušili, najdete pa jih na koncu tega prispevka.

 

Valentina se med prevajanjem ni mogla upreti Nigellinim receptom. Marsikatero jed je preizkusila tudi v svoji kuhinji.

Kaj vas je najbolj vznemirjalo ob prevajanju knjige?

Nigellin edinstven pristop k pisanju: uvodi v recepte, zastavljeni kot prave zaključene literarne vinjete; nato pa recept, zapisan s presunljivo natančnostjo in pozornostjo do potencialnega uporabnika. Številna nanašanja na literaturo in zgodbe, prispodobe, ki so izvirne in sveže… Zmeraj znova me je presenetilo, kako dosledno življenjsko so opisani postopki, z vsemi opombami in pojasnili, ki nam nudijo tako potrebno zagotovilo, ko nas sredi novega recepta popade dvom, recimo: Zdelo se nam bo preredko, vendar … ali pa: ta torta mora biti skoraj premehka, zato je nikar ne dvigujmo iz podstavka …

Kateri je vaš najljubši recept?

Fatteh z govedino in jajčevci; ja, vem, zveni zagonetno, toda to je jed, ki prikliče veselje na obraze pri še tako izbirčnih jedcih, vzbudi zanimanje pri še tako vsega sitih, primerna je za večje družbe ali večerjo v dvoje, pa še videti je vabljivo, čeprav nisi najbolj natančen kuhar, hkrati pa je ekonomična s časom in sredstvi. Videti je kot nekakšna zloženka, ki vsebuje jogurt, jajčevce, nalomljene popečene lepinje ali tortilje, pa semena granatnega jabolka …

Kakšen odnos imate do Nigelle, zakaj ste se odločili, da prevedete njeno delo?

Nigello spremljam seveda že dolgo, občudujem njen premišljen, a sproščen odnos do hrane, všeč mi je, da imajo jedi zgodbo. Knjiga Pri moji mizi je dobesedno povabilo k njeni mizi: tudi sama v uvodu izpostavi, da to ni nekakšna kuharska knjiga »s posebno tematiko«, pač pa iskreno in natančno posredovanje tega, kar tudi sama kuha, kaj ob tem razmišlja. Vse to poda v čim bolj nazorni obliki. Potem so tu seveda fotografije, oblikovanje, sploh sam ličen knjižni izdelek, ki priča o urah in znanju, vloženih v to knjigo. Hkrati pa je knjiga zaokrožena celota; od lahkih predjedi, domiselnih prigrizkov do krepčilnih glavnih jedi in seveda, obsežen del s sladicami, vključno z rožno in poprasto pavlovo z jagodami, ne manjka pa niti nekaj idej za aperitive in koktajle.

Pri moji mizi je izšla pri založbi Vida.

Katere odlike knjige bi posebej izpostavili? Preberemo lahko zelo koristne in podrobne opise postopkov, odlične so opombe za shranjevanje in priprave vnaprej …

To so podrobnosti, natančnosti, lahko bi rekli drobne pozornosti, ki pričajo o tem, kako skrbno premišljeno in tudi bralcu prijazno je zasnovana. Čim na hitro preletiš recepte, ugotoviš, kaj vse potrebuješ, saj so sestavine izpostavljene v krepkem tisku. Všeč so mi tudi realistične fotografije, ki ne zavajajo ampak prikažejo hrano v realni, a vabljivi luči.

Kdo bo Nigelline kuharice najbolj vesel?

Nigellina kuhinja je topla in vabljiva, to je knjiga za vse tiste, ki razumejo pomen mize: mize, kot prostora, ob katerem se zbiramo in si z ljudmi, ki so nam blizu, delimo hrano, spomine, zgodbe in doživetja.

Ste se med prevajanjem lotili tudi kuhe po tej knjigi?

Seveda, prav včeraj sem v pekač stresla grah, dodala por, po njem razporedila piščančja bedra, začinila, dodala še nekaj malenkosti in vse skupaj po Nigellinih navodilih potisnila v pečico … Veliko receptov sem prekuhala, zloženka z govedino in jajčevci je bila prva, sledile so solate in kari s sladkim krompirjem, za rojstni dan najmlajšega sem spekla vaniljevo torto z žametasto kremo, odrasli pa smo preskusili tudi recept za Nigellin negroni.

Pa začnimo s kuho …

1. Mesne kroglice s testenim rižkom, ki se jim ne boste mogli upreti

2. Fatteh z govedino in jajčevci (po izboru Valentine Smej Novak

3. Najljubši piškoti Nigelle Lawson z dvojno čokolado in bučnimi semeni


Naslovna fotografija: J. P. Masclet
Ostale fotografije iz knjige Pri moji mizi in Sonja Ravbar

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana