Preprosti načini, kako v sveže testenine vključiti zelenjavo

Kako pogosto se sami odločite pripraviti testenine? Danes pišemo o tem, kako jih popestriti z zelenjavo.

Testenine so stalnica na našem jedilniku, redko pa se jih odločimo delati sami. Navadno sušene ali sveže kupimo kar v trgovini in nato doma pripravimo le še omako. A v resnici domača priprava testenin sploh ni tako zapletena. Receptura ni nič kaj zahtevna, saj potrebujemo le moko in tekočino, dodamo lahko tudi jajca. Vse skupaj zgnetemo, razvaljamo in nato oblikujemo v poljubne oblike. Precej preprosto, kajne?

Doma narejene rezance pa lahko popestrimo na marsikateri način. Lahko jih naredimo pisane, a seveda ne tako, da bi dodali barvila. Raje se poigramo z različno zelenjavo in na naraven način dodamo živahne barve, hkrati pa povečamo tudi njihovo hranilno vrednost. To pa lahko storimo na kar nekaj preprostih načinov.

Priporočamo: Trik za v minuti pripravljeno rezančno testo

Sesekljana zelišča

Najbolj preprosto je verjetno dodajanje zelišč v testo. Lahko uporabimo pest svežega drobnjaka, peteršilja, bazilike ali kakšne druge dišavnice. Seveda lističe najprej sesekljamo in jih v testo vkomponiramo tako, kot bi dodali koščke čokolade k piškotom. V testo vmešamo nekaj žlic zelišč, bolj aromatična so, bolj previdni moramo biti z njimi. Najbolje je, da jih dodamo k mokrim ali suhim sestavinam, težje pa bo, če jih vmešamo šele, ko slednje že združimo v kepo testa.

Zelenjavni pireji

Testeninam lahko dodamo tudi zelenjavni pire, a vedeti moramo, kako ga pripraviti. Najprej poljubni zelenjavi odstranimo trde delce, na primer peclje kodrolistnemu ohrovtu. Nato izbrano zelenjavo na hitro poparimo z vrelo vodo, v njej naj bo približno 15 sekund, da se zmehča. To seveda velja za listnato zelenjavo, ostalo boste mehčali dlje. Zelenjavo nato ohladimo in jo z majhno količino vode zmiksamo v multipraktiku. Ali pa kar v blenderju. Pire nato primešamo k vodi ali jajcu, pri tem pa seveda upoštevamo, da količino tekočine ustrezno zamenjamo s količino pireja. Samo predstavljajte si, kako čudovito bodo videti testenine s peso, korenčkom ali špinačo!

Pravi mojster pisanih testenin je slavni Jamie Oliver, ki priporoča, da trem jajcem dodamo 100 mililitrov zelenjavnega pireja, nato pa primešamo še nekje do 375 gramov bele moke. Pireje pripravi iz korenja, špinače, pese ali celo buče, odvisno, katere barve si zaželi na krožniku. Pomembno je, da gladko zelenjavno kašo ohladimo, saj bi sicer jajca ob mešanju zakrknila. Testenine pa nato oblikujemo enako, kot bi običajne.

Odtisi

Na oko najbolj zapletena, a še vedno dovolj preprosta metoda pa je dodajanje celih lističev zelišč testeninam. Testo najprej zamesimo in ga razvaljamo. Med dva lističa testenin nato umestimo zelišča in jih skupaj postavimo v strojček za testenine. Ta bo iz njih iztisnil barvo in na testeninah bodo nastali čudoviti spomladanski dizajni. Prav tako bodo listki prosevali skozi testo. Za to metodo bo primerno katerokoli zelišče ali listnata zelenjava, bodite ustvarjalni!

Takšno metodo priprave testenin odlično obvlada naša priljubljena gospodinja Saša Drobnič Škrjanec, na instagramu poznana tudi kot Jagababa, ki odtise na rezančno testo tiska tako spretno kot na tekstil. Samo poglejte, kako lepo pripravi raviole s cvetovi, lističi in stebelci rastlin.

Preberite še: Največje norosti, ki so jih povzročili šparglji

Fotografija: merc67/Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed