3 stare ljubljanske gostilne, ki so spet zaživele

Te znane ljubljanske gostinske ustanove so v času po vrnitvi javnega življenja odprle vrata z novimi najemniki.

Najmlajši slovenski lastnik Michelinove zvezdice Jorg Zupan se je namestil v nekdanjem Vitezu, ga preimenoval v Breg in streže lahkotnejšo shemo. Kultni Pen pa tudi potrebuje še kak teden, dva in bo znova odprl vrata – ohranil bo ime in, upati je, duha kraja, ki je bil vedno nekaj posebnega. Tretja zanimiva novost je v Trnovem …

Kaj ima za Bregom Jorg

… je bil naslov vabila na odprtje nove gostilne – Jorg Zupan poskuša z imenom neogostilna –, in sicer v zares starodavnih prostorih hiše ob Ljubljanici, s po­gledom na Ljubljanski grad ob Šentjakob­skem mostu v Codellijevi hiši. Kar dve različici krožita: ena, manj verjetna, da je bila v teh prostorih gostilna že daljnega leta 1574, druga, nekoliko bolj verjetna, da 1754.

Otvoritev Brega (Foto: Sous Chef)

Je treba spomniti? Jorgu Zupanu je lani uspel zares velik met, ko je na prvem ocenjevanju znamenitega Michelina prehitel vse druge ljubljanske šefe kuhinj in prejel zvezdico za Atelje kot prvi in edini v prestolnici ter najmlajši med vsemi, ki so jo v Sloveniji dobili. Medtem kot je v Ateljeju hrana poglavitni motiv obiska, pa se na Bregu nadejajo, da bodo ljudje prihajali tudi na zgolj prijetno druženje: »Želim si, da bi Breg postal ljudski. Prostor srečevanja, kjer bi si družba ob glasni debati privoščila pravo pojedino, kjer bi se ob nedeljah ob goveji juhi in pečenki zbrala vsa družina, kjer bi prijatelji spili pivo in piknili narezek, kjer bi si par ob kozarcu vina razdelil sladico, kjer bi se vsi počutili dobrodošle,« je dejal chef.

Jedi? Poznani recepti, mednarodni comfort food, kot mu rečemo, mastno in slastno, kot temu reče Jorg: osso buco, krap po kijevsko z maslenim pirejem, kotleti suhozorjenega krškopoljca po dunajsko … Sladice: baskovska sirova torta, tiramisu …

Pen ostaja Pen

Pisatelji so privolili in tako se bo Pen imenoval Pen tudi v novem obdobju, ko je novi najemnik dela vrta in zgornjega nadstropja ljubljanske vile, ki se spo­gleduje z Opero, Narodno ter Moderno galerijo in še Prirodoslovnim muzejem, postala skupina Kaval. Pen je bilo sicer ljudsko ime, uradno pa je bila to Restavracija Kluba kulturnih delavcev.

Večno slavo sta si tu priborila legendarna najemnika Marjan in Oli Miklič, na podobno zgodbo pa verjetno upa mladi Mojmir Šiftar, ki bo novi šef kuhinje. To je bilo desetletja shajališče kulturne in umetniške elite, neko posebno ozračje je vladalo, pa tudi kuhinja je bila dobra. Zadnjih nekaj let se je poznala odsotnost vlaganj v prostor in v njegovo vsebino, in to z vseh strani.

Nova notranja podoba bo dokončana nekje do sredine avgusta (delo biroja Triije, sodelovali tudi pri Bregu), nam pravijo, in ker gre res za legendarno ljubljansko ustanovo, smo si že izkomolčili priložnost, da si jo prvi ogledamo, in boste takoj obveščeni. Za zdaj smo navdušeni nad vrtom, poimenovanim vrt Lili Novy, ki je krasen, senčen in čaroben kotiček: nekakšna presečna množica med zelenjem, ki v ta konec sili iz parka Tivoli čez cesto, pa vseh teh žlahtnih izdelkov človekovega duha, kulture in zgodovine, s katerimi je ta becirk prežet. Vrt je super in tudi hortikulturno lepo urejen, odprli so ga septembra lani, ampak zdaj živi zares.

Trnovski zvon bo 5–6 kg

In še na drug konec Ljubljane, na Eipprovo na bregu Gradaščice: ta ulica je tudi doživela svoja nihanja v priljubljenosti, vsako desetletje je bilo drugače, ampak še dandanes najdemo lokal v pritličju skoraj vsake hiše v tej ulici, ki ji senco dajejo mogočni kostanji. Denimo v osemdesetih sta bila tu zelo priljubljena Sax pub in Trnovski zvon – to je bila tedaj priljubljena pivnica, znana tudi po giricah. Naslov se je zamenjal, za eno hišo v desno, lokal je stregel pice, to ime pa je do nedavnega na Eipprovi vseeno ostalo – ampak kot je mogoče prebrati, je bil Trnovski zvon pogosta izbira imena lastnikov lokalov v tem delu Ljubljane – trnovska cerkev je pač le nekaj korakov proč.

Zdaj na Eipprovi 17 namesto te picerije najdete gostilnico 5–6 kg, ki si je v zadnjih letih izklesala svoje mesto med ljubitelji pic in zlasti krepkejše mesne ponudbe. Samo da so bili do zdaj na Gornjem trgu. Tam jih je prostor utesnjeval, nam povejo, in to je tudi glavni razlog, da so izbrali novo lokacijo: ko bodo lokal v celoti zagnali, kajti zdaj čakajo na nekatere prilagoditve v kuhinji, bi se radi zgolj s pic temeljito posvetili prav drugemu delu, gostilnici. To so, po domače povedano, predvsem mlečni pujski in druga mesna vsebina: jetra, jagenjček … No, pa pašte … Imeli bodo tudi malice in kosila, nameravajo pa na polno začeti prav v teh dneh.

Naslovna fotografija: Sous Chef

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana