5 ekspresno pripravljenih omak, za katere potrebujete le 3 sestavine

Omake, ki bodo v le nekaj minutah rešile vaše kosilo ali večerjo.

Iznajdljivost je v kuhinji nadvse pomembna osebnostna lastnost, ki nam bo prišla še kako prav, če jo imamo. Če pa takšni nismo po naravi, se je lahko priučimo. Kako se na primer znajti, ko imamo v hladilniku le nekaj sestavin? No, malce improvizacije ne bo škodilo, to pa seveda ne pomeni, da kosilo ne bo okusno.

Če pripravljate pečenega piščanca s prilogo, testenine, file lososa v ponvi, zrezek ali kaj podobnega, se zraven nadvse prileže kakšna omaka. In če se vam ne ljubi v kuhinji temu posvetiti še dodatne ure, se lahko zatečete k spodnjim idejam za hitre in okusne omake, za katere potrebujete le tri sestavine.

Hitra Romesco omaka

Jo poznate? Običajno priprava te omake traja malce dlje, pripravimo pa jo iz pečenih paprik, praženih mandljev, olivnega olja, česna in soli. Če pa se nam malce mudi in se jo odločimo poenostaviti, namesto zgoraj omenjenih sestavin posežemo po že pečeni vloženi papriki, mandljevem maslu in papriki v prahu. Omako pripravimo tako, da v posodi zmešamo en kozarec vloženih paprik, dodamo jim žlico mandljevega masla in čajno žličko dimljene paprike. Premešamo s paličnim mešalnikom, v minuti pogrejemo v kozici in omaka je nared za serviranje.

Avokadov pesto

Če ste kdaj pripravljali pesto, veste, da zanj potrebujemo kar nekaj listov sveže bazilike, parmezan, pinjole in obilico oljčnega olja. Če pa potrebujemo nekaj, kar bomo na hitro zmešali s testeninami in pripravili okusno kosilo, iz hladilnika vzamemo en avokado, kozarec pesto mešanice in nekaj inčunov, če jih imamo pri roki. V kozici popražimo inčune in dodamo pesto. Odstavimo z ognja, dodamo olupljen avokado in vse skupaj dobro pretlačimo in primešamo testeninam.

Medena gorčica

Med in gorčica gresta odlično skupaj, še posebej, kadar z njima premažemo piščanca. Iz teh dveh sestavin pa lahko pripravimo tudi odlično omako in sicer tako, da v eno porcijo grškega jogurta zmešamo dve žlici medu ter 2 čajni žlički gorčice. Omaka bo odlično dopolnila sveže poletno kosilo!

Odlična tartufova omaka

Marsikdo obožuje okus po tartufih, a ker jih v tem času morda nimamo vsi na zalogi, še ne pomeni, da si ne moremo privoščiti okusnih fužev. Tartufovo omako lahko pripravimo tako, da v ponvi pogrejemo 200 mililitrov smetane in ji tik preden začne brbotati, dodamo nekaj žlic ribanega parmezana. Premešamo, da se stopi in omaka dobi gladko teksturo. Dodamo nekaj kapljic tartufovega olja in voila, slastna kremna omaka je nared.

Porova omaka

Na ponvi v nekaj minutah prepražimo por in ko se razpusti primešamo 2 decilitra smetane za kuhanje. Dodamo še nekaj žlic ribanega parmezana, odvisno, kako radi imamo njegov intenziven okus. Potem pa potrebujemo le še palični mešalnik, da zmes postane gladka. Še vročo omako postrežemo k pečenemu lososu ali mesu, lahko pa jo serviramo le k pireju, pečenemu krompirju ali pečeni zelenjavi. Božansko!

Preberite še: Rižota z rdečim radičem

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed