5 receptov, ki so zaznamovali 2020

Leto, ki bo šlo v zgodovino s pridevnikom »čudno«, je bilo za nekaj hudo dobro: to je bila renesansa dobre domače kuharije.

Marsikdaj in marsikje po sili razmer, ampak neverjetno veliko smo se naučili, predvsem kako iz skoraj nič ustvariti kosilce, kako manevrirati med tremi vlogami, od katerih je ena kuharska. Obnovili smo staro, pozabljeno znanje in dali na stran modne muhe in »preseravanje«. Tu je pet receptov, ki se nam zdijo najboljša ilustracija tega leta: vam pa tudi, glede na to, kako ste jih klikali na našem portalu.

Čudežni kruh brez gnetenja, ki me nikoli ne razočara

Že drugo leto zapored na tej lestvici, ampak ZARES ne bi bilo prav, če bi ga zato spustili: to je recept, ki je zelo verjetno, v sili razmer letošnjega leta, najbolj olajšal vsakdan in celo spremenil navade ljudi.

Kruh brez gnetenja

Krompir iz pečice

Vrnitev tega najosnovnejšega med najosnovnejšimi. Nikoli prej nas priprava krompirja ni tako vznemirjala kot letos – zahvaljujoč koroni, ko je bilo treba iznajdevati res praktične jedi, da se je dalo speljati dan, smo razširili svoje znanje do neslutenih širjav.

Triki za najboljši krompir iz pečice

Neskončni kvas

Še en recept, ki smo ga preskusili v sili, kajti v nekem trenutku v trgovinah ni bilo mogoče dobiti kvasa. To je sicer tradicionalna metoda naših babic in prababic, ki so pekle z naravnim kvasom, drožmi, mi pa smo jo preskusili s kupljenim suhim. Takole smo pekli kruh, ki je ob vmesnem malodušju izredno lepo uspel.


Ajmoht

Ali piščančja obara. Katera jed na žlico, ki je nepogrešljiva na mizi, ko si zaželimo uteho in spomin na stare čase, se vam prikrade na misel? Marsikdo se je zdaj spomnil na obaro, kajne? Tole smo skuhali v centru Kult316 z Neli Selan in Leo Sterle. To je bila kuharija, pri kateri smo ugotavljali, koliko lahko »raztegnemo« samo enega piščanca. Tudi varčna kuharija, taka, ki je bila nekdaj pravzaprav sama po sebi umevna, je leta 2020 postala tema. V nekem trenutku namreč nismo bili prav gotovi, ali naša preskrba s hrano res ni ogrožena.


Najpreprostejši piškoti iz treh sestavin, ki se kar topijo v ustih

Sladkarijam se nismo odrekli niti v tem letu. Po eni strani je razumljivo: same slabe novice od vsepovsod, doma na mizi pa tolažeče slasten domač piškot. Tudi tu so se seveda izkazali taki, ki zahtevajo minimalno sestavin in časa. Kajti: gospodinjec, uslužbenec in učitelj v enem mora biti učinkovit. Za približno 20 piškotov.


Naslovna fotografija: StasyaLee/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed