7 domačih odišavljenih kisov za piko na i marsikateri jedi

Verjamem, da ima svoj prostor pri vas na policah tudi kis. Pa ste ga že kdaj obogatili in mu dodali zelišča, sadje ali dišeče, pisane cvetove? Tako najpreprosteje ustvarimo slasten dodatek, s katerim bo marsikatera jed dobila še boljši okus.

Kis sam po sebi ima lastnost, da je kisel, ne pa tudi, da je sladek, pekoč, pikanten ali da diši po cvetju. Tako omamnih vonjev in okusov, verjemite, ne boste uporabili le na sestavljenih solatah, ampak tudi v marinadah za meso in ribe, v omakah in prelivih, k dušenim jedem in na koncu kapljico ali dve v osvežilnih poletnih pijačah.

Pred vami je nekaj receptov, a vedite, da kot v domišljiji tudi tu ni omejitve. Vsak lahko naredi svoj odišavljeni kis – če vam je všeč okus kopra, boste dali prednost njemu, če vam ustreza ostrina kapucinke, naj prevladuje ta. Imejte v mislih le, da za pripravo oziroma predelavo uporabite kakovosten kis, ki je lahko vinski, jabolčni, rižev, ter dodatke, ki naj bodo sveži in v dobri kondiciji. To pomeni, da morajo biti dišavnice sveže in cvetovi v polnem cvetu. Pomembno je tudi, da uporabite suhe, zato jih pred uporabo ne splakujte z vodo.

Ko boste kis obogatili, potrebuje nekaj časa, da se arome sprostijo, zato ga shranite na sobni temperaturi in ne ravno na soncu. Nekaj potrpljenja in vaš »parfum« bo gotov.

1. Kis iz vrtnic za posebne trenutke

 • pest vrtničnih lističev
 • 500 ml vinskega kisa

Priprava

Vrtnične liste stresemo v kis in pustimo stati šest tednov. Po želji lahko dodate nekaj listov in cvetov dišeče pelargonije.

2. Rožmarin, limona in česen, ujeti v kisu

 • 500 ml vinskega kisa
 • 2 velika stroka česna
 • 4 vejice rožmarina, rezina limone

Priprava

Odrežemo kolobar limone, česen olupimo in narežemo na štiri dele in dodamo v kozarec. Prelijemo s kisom in dodamo rožmarinove vejice. Pustimo stati vsaj 14 dni. Po želji dodamo še manjši čili.

3. Kis za bolj »pikantne«

 • 500 ml vinskega kisa
 • lovorov list
 • velika žlica mešanih zrn: popra, brinovih jagod, gorčičnih semen in koriandra; cvet kopra, nekaj listov melise, peteršilja in kapucinke, vejico timijana in origana

Priprava

Zrnca rahlo stremo v terilniku in stresemo v kozarec, dodamo zelišča in prelijemo s kisom. Pustimo stati vsaj 21 dni.

4. Pehtranov kis – za ribje jedi

 • 250 ml rdečega vinskega kisa
 • nekaj vejic pehtrana, 3 zrna popra

Priprava

Petran osmukamo z vejic, poper stremo in dodamo h kisu. Pred uporabo pustimo stati vsaj teden dni.

5. Zeliščarski kis

 • liter jabolčnega kisa, nekaj stebelc drobnjaka, cvetovi kapucinke in dobre misli; vejica mete, malo kislice in peteršilja, nekaj listov strašnice

Priprava

Zelišča prelijemo s kisom in pustimo stati vsaj 14 dni, nato precedimo.

6. Malinov kis za ljubitelje svežih solat

 • 150 g malin
 • 500 ml jabolčnega kisa
 • žlica sladkorja

Priprava

V večjem kozarcu pomešamo maline in kis, zapremo in pustimo stati 3–4 tedne v temnem prostoru. Po tem času pretlačimo in precedimo.

7. Provansalski kis

 • 500 ml belega vinskega kisa
 • po eno dobro olistano vejico rožmarina, origana, pehtrana, vrtnega timijana, vrtnega šetraja, majarona; 2 manjša cvetova sivke in 2 lista žajblja

Priprava

V stekleno posodo natresemo vsa zelišča (naj bodo suha, zato jih pred uporabo ne splakujemo), nato prilijemo kis in steklenico zapremo. Pustimo stati vsaj tri tedne. Zelišča pustimo do konca uporabe v steklenici.

Priporočamo še: Pehtranove šnite, ki se jim ni moč upreti

Naslovna fotografija: Eva Legiša

Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed