Mrzlično nakupovanje moke: ali ji lahko poteče rok trajanja

Ker te dni tako hitro in množično kupujete moko, predvsem belo, smo se vprašali, ali je toliko sploh lahko porabimo pravočasno? Ponovimo nekaj osnov o hranjenju te osnovne sestavine, ki smo jih z vami delili že lani.

Čeprav se mogoče ne uvrščate med nadobudne domače peke, imate zagotovo doma na zalogi vsaj eno vrečko moke. Nekje v shrambi. Za rezervo. Recimo za palačinke. In ravno tiste, ki ne mesite pogosto, verjetno najbolj zanima, koliko časa lahko moka čaka na vas, da se iz nje opogumite pripraviti kaj okusnega. Ji sploh lahko preteče rok trajanja? In kako je sploh videti, če se moka pokvari?

Naj vam najprej odgovorimo v številkah. Če moko hranite doma na polici v kuhinjski omari, bo držala od tri do osem mesecev. Najverjetneje jo bodo prej napadli molji, kot pa da bi opazili, da je z njo kaj narobe. Življenjsko dobo pa moki lahko podaljšate tako, da jo hranite v zamrzovalniku. Na ta način lahko drži leta! Preden jo shranite na hladno, pa jo obvezno zapakirajte v neprodušno posodo ali vrečko, iz katere ste prej iztisnili zrak.

Odvisno od vrste in vsebnosti vlage

Moka se torej lahko pokvari, kako hitro, pa je odvisno predvsem od vrste. Najbolj vzdržljiva je navadna bela moka, saj je najbolj obdelana. Ker je ovojnica zrnja odstranjena, ostaja le škrobast del, ravno v prvem pa so shranjena olja. Slednja so za nas zdrava, a kot ostala olja, lahko postanejo žarka in to je eden glavnih razlogov, zakaj se moka lahko pokvari. Bolj polnovredna, kot je, več vlage drži v sebi, zato je njeno hranjenje na polici na dolgi rok veliko bolj tvegano. Še bolj pa je potrebno biti pozoren pri moki iz bolj vlažnih žitaric, prav tako je bolj mokra tudi ajda. Med moke štejemo tudi tiste iz oreščkov, ki pa so seveda najbolj oljnate. Te kaj hitro postanejo žarke, odprte po večini ne bodo dočakale drugega meseca.

Moramo pa vas opozoriti še na eno stvar. Ko zajemate moko iz vrečke ali posode, v kateri jo hranite, vedno uporabite čisto in suho žlico. Tako v moko ne boste vnašali nečistoč in vlage, ki bi povzročila, da se hitreje pokvari. Priporočamo pa tudi, da jo vedno hranite v steklenih posodah in ne v papirju, v katerem ste jo kupili, saj v tem primeru tvegate, da si jo prisvojijo nadležni molji.

In še to: z moko, ki ima pretečen rok, se ne boste zastrupili, je pa res, da bo vaš končni pekovski izdelek slabše uspel.

Preberite še: Kultne jedi: cimetovi polžki

Fotografija: Timmary/Getty

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana