Koliko hitreje zavre voda, ki ji dodamo sol

Koliko je reči, ki jih počnete samo zato, ker se nikoli niste vprašali, ali sploh držijo: sploh med kuhinjskimi veščinami je kar veliko takih navad. Je ena od njih tudi prepričanje, da bo voda hitreje zavrela, če jo bomo posolili?

Kako kuhate testenine? Najbrž tako, da vzamete največji lonec, nalijete zares veliko vode, posolite, dodate še brizg olja? Olje zato, da se ne bi zlepile skupaj (pravilno), sol zato, da bo hitreje? V tem primeru, je zapisal neki komentator s smislom za sarkazem, bi se vam bolj splačalo teči namesto hoditi, ko jih prinašate na mizo. Več časa boste privarčevali.

Voda ima hecne lastnosti. Recimo: dobro je znano, da zavre pri različnih temperaturah. V redkem zraku, kjer je tlak nižji in manj tišči nazaj mehurčke pare, ki poskušajo uiti iz razgrete vode, se to zgodi veliko prej, kar občutijo ljudje na visokogorskih trekingih, ko jedo testenine, ki so normalno vrele, so pa bolj na zob, kot bi pričakovali, in jih je bilo treba zelo dolgo kuhati. Seveda, krop ni imel 100 stopinj, ampak nekje od sedemdeset stopinj Celzija naprej. Že pri nas na Triglavu se to malo pozna.

Dodajanje soli v vodo temperaturo vrelišča celo zvišuje, ampak minimalno. Je pa res, da ima voda s soljo nekoliko manjšo toplotno kapaciteto, kar pomeni, da je potrebno manj energije, da se temperatura spremeni za stopinjo.

O kakšni časovni razliki govorimo

Skupni učinek tega je časovna razlika, ki je pri slanem kropu zanemarljiva in bi moral človek uporabiti natančne inštrumente, da bi jo izmeril. Najverjetneje veliko ljudi misli, da voda hitreje zavre, ker so v vročo metali zrnca soli in so se okrog njih takoj naredili mehurčki, ampak enako bi se zgodilo, če bi vanjo vrgli zrnca sladkorja. Ali kave – ne pozabite, kako vam prekipi, ko v krop nasujete tisto svojo žličko.

Je pa soljenje vode koristno za okus; o osmotskem tlaku in s tem povezanem prehajanju snovi iz ene raztopine v drugo smo vam že povedali. Za to gre: soljenje vode povzroči, da več sokov ostane v hrani in ne iztekajo v vodo – voda ne vdre v celice, jih ne raztrga in sokovi ostanejo v njih. Tudi tu pa bi bilo za zares pomemben učinek potrebno kar precej soli.

Vodo za testenine za potrebe okusa vsekakor solite, ravno prav se je bo v nasprotno smer vsrkalo v neslano testo. Kdor pa želi resnično varčevati z energijo in časom priprave, naj testenine raje pred kuhanjem za uro namoči v slani vodi.

Priporočamo tudi: Kdaj je soda pri peki smiselna

Naslovna fotografija: Becca Tapert on Unsplash

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana