To bo nov dekor za Emovo posodo

Bližali smo se dvema urama, razprava sploh ni bila lahka. Na srečo je na koncu po mizi udarila Milanka Fabjančič in rekla, da je treba razglasiti dva zmagovalca: kot najboljša predloga nove dekoracije posode Emo Novum smo izbrali regratovo lučko Maruše Prosen in serijo ilustracij, ki so jih naredili gojenci CUDV Dolfke Boštjančič iz Drage.

»Je enostavne in simpatične oblike. Lonček sem oblekla v več manjših regratovih ‘padalcev’, medtem ko je na krožniku prikazana smer, kamor zaplavajo, ko pihnemo regratovo lučko. Pika povezuje manjše dele teh letečih padalcev in jih združuje v celoto,« je zapisala Maruša Prosen (na naslovni fotografiji). Dobila bo svoj set šestih lončkov in skodelic, unikat, ki ga bodo zanjo izdelali v tovarni.

Spomnimo: marca smo vas povabili, da nam pošiljate svoje zamisli za dekoracijo, s katero bi bilo mogoče okrasiti emajlirano posodo, ki jo že več kot stoletje izdelujejo v znameniti celjski tovarni. Kot predlogo smo vam dali lonček in krožnik. Dobili smo približno 140 zamisli: veliko se vas je ukvarjalo s slovenskimi simboli, kot so nagelj, Triglav, veliko je bilo mačk, nekaj rib, presenetljivo veliko sov. Veliko je bilo otroških risbic, pa stiliziranih motivov, kot so ribe in rastline.

V komisiji sta bila poleg predstavnic naše priloge še direktor Emo Novum Mitja Majcen ter ilustratorka in animatorka Milanka Fabjančič. Se spomnite, kako nam je segla v srce s svojo kolekcijo za to tovarno, imenovano Emotional: z izumrlimi živalmi, metaforo za čase in tovarne, kot je celjska? Milanka Fabjančič poseduje pripovedno moč, ki te ne more pustiti hladnega, iz nje vejeta strast in iskrenost. In kot nas je navdušila s posodami, so tokrat pred nami, v njenih besedah, kot bi bili živi, vstajali liki iz animiranega filma, ki ga trenutno ustvarja in v katerega je zaljubljena. Zato tudi njene besede, ko je govorila o tem natečaju, niso bile izgovorjene v prazno. Njo smo najbolj poslušali. Vsem pa je bila tako zaradi likovnega jezika kot zaradi zgodbe zelo pri srcu mapa, ki so nam jo poslali iz CUDV Draga; tu skrbijo za otroke, mladostnike in odrasle z mot­njami v razvoju, pogosto smo predstavljali njihove projekte, na primer Druga violina je med najbolj znanimi. Dvanajst otrok in mladostnikov nam je narisalo vsak svojo risbico: radi bi imeli vsak svoj lonček in skodelico za malico. Mitja Majcen v tem ne vidi težave. Dobili bodo. Milanka, »strokovno oko«, pa je videla celo več: lahko bi jih obiskali, zbrali dodatne slikice, raziskali njihov svet in iz tega sestavili enovito likovno zgodbo. Če kdo potrebuje teoretično ozadje: navdušuje nas koncept art brute, likovno ustvarjanje, kot so ga najpogosteje zmožni otroci ter ljudje s posebnimi lastnostmi, talenti in tudi omejitvami, resnično avtentičen in čist izraz. Predloga, ki ju danes predstavljamo kot najboljša, sta med seboj tako različna, da preprosto ne moreta biti konkurenca in nasprotna izbira drug proti drugemu.

Odločitev je bila najtežja pri še enem rastlinski motivu, okrog katerega je žirija tudi dolgo cincala in ga tudi težko spustila iz rok: »Navdih za vzorec sem poiskala v ilustraciji Marlenke Stupica. Preprost rožni popek, ki ga v knjigi Palčica niti ne opazimo, lahko z malo domišljije tvori čudovito socvetje. Sporoča, da je preprostost narave nekaj čudovitega in da moramo spoštovati in ceniti vsako živo bitje, ki je okoli nas. Pika je v vzorcu rahlo prikrita, vendar še vedno pomemben del celote,« je napisala Janja Kunej.

Ko bodo skice nared za uporabo na lončkih in krožnikih, boste lahko o tem pri nas prebrali reportažo.

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed