Pirhi: vse to zmorejo čebulni olupki (VIDEO)

Že veste, kakšne pirhe boste delali letos? Mi smo se odločili, da se temeljito posvetimo načinu, ki je po naših domovih že od nekdaj najbolj razširjen. Barvali bomo kar s čebulnimi olupki.

Čeprav se sliši zelo dolgočasno, vam bo gotovo že pogled na fotografijo našega silnega testa dal misliti in v vas vzbudil zanimanje. Pred vami je kar 16 različnih odtenkov in vse smo dosegli s čebulnimi olupki, malce pa sta nam pomagali še rdeča pesa in kurkuma. V nadaljevanju vam bomo opisali postopek, po katerem smo delali, vi pa se boste odločili, kateri odtenki so vam najljubši, in uporabili le tisti delček našega preizkusa.

 

Po navadi se gospodinje postopka lotijo tako, da v lonec natresejo čebulne olupke, dodajo žlico kisa in vse skupaj pokrijejo z vodo. Nekatere že na tej točki dodajo jajca in jih kuhajo tudi pol ure, česar ne počnite, saj bo njihova notranjost ravno takšna, kot je nočemo – gumijasta, rumenjak bo pozelenel in bo presuh.

Drugi, nam ljubši način je, da olupke najprej kuhamo 30 do 40 minut, vse skupaj ohladimo, šele nato v tem pripravku skuhamo jajca.

Da bo tokrat malo bolj razburljivo in drugače, smo se odločili, da raziščemo, kaj se zgodi, če uporabimo samo olupke rumene čebule, kakšno barvilo dobimo z rdečimi, kako je, če rumenim dodamo kurkumo, rdečim pa rdečo peso. Kaj pa, če polovico jajc skuhamo tako, da jih razbarvamo? Bomo dobili kakšne zanimive pastelne odtenke? No, ja – če ste prepričani, da bosta rdeča čebula in rdeča pesa pripomogli k bolj rdeči ali lila barvi, se zelo motite.

Natanko 16 odtenkov čebulnih pirhov 🙂

Čebulni pirhi

 • 16 jajc
 • alkoholni kis
 • sol
 • suhi olupki 10 rumenih čebul
 • suhi olupki 10 rdečih čebul
 • gomolj rdeče pese, narezan na kocke
 • 2 zvrhani žlici kurkume
 • dodatno: 4 kozarci za vlaganje

Postopek

1. Vodo in alkoholni kis zmešamo v razmerju 1:1. Polovico jajc, ki smo jih prej lepo očistili z gobico, položimo v to mešanico in počakamo, da voda zavre. Ogenj ugasnemo in lonec z jajci pokrijemo. Tako jih pustimo 15 do 20 minut, odvisno od velikosti jajc.

2. Po enakem postopku skuhamo drugo polovico jajc, a vodi dodamo le žlico kisa.

3. Olupke rumene čebule natresemo v posodo, dodamo velik ščep soli, zalijemo z vodo in zavremo. Kuhamo dobre pol ure, nato vse skupaj ohladimo.

4. Olupke rdeče čebule razdelimo na dva dela. V eno posodo damo prvo polovico, v drugo posodo pa poleg olupkov stresemo še kose rdeče pese. Kuhamo enako kot rumene olupke in tekočino ohladimo.

5. Pripravimo štiri kozarce za vlaganje. V prvega do polovice natočimo barvilo z rumenimi olupki. Enako naredimo v drugem, le da dodamo še dve žlici kurkume in pomešamo. V tretji kozarec do polovice natočimo barvilo rdečih olupkov, v četrtega pa tisto z rdečo peso.

6. V vsak kozarec potopimo dve beli in dve navadni jajci. Po potrebi dolijemo barvila, da tekočina prekrije jajca.
Čez pol ure iz kozarcev vzamemo po eno belo in navadno jajce. Ta so že lepo obarvana, presenetljivo pa so tista, obarvana zgolj z rumeno čebulo, najbolj rdečkasta.

7. Preostala vzamemo iz barvil po 8 urah in tako dobimo temnejše odtenke. Največje presenečenje so razbeljena jajca, ki so se namakala v rdečih olupkih in rdečih olupkih z rdečo peso. Kot bi v roki držali lepe gladke kamne!

8. Počakamo, da se pirhi popolnoma posušijo, najbolje v podstavku za jajca, da se med seboj ne dotikajo.

Pisana velikonočna košarica

Namigi:

 • Če imate možnost, kupite jajca z belo lupino in se tako izognite postopku razbarvanja.
 • Če boste imeli majhne čebule, boste vsakih potrebovali 20.
 • Za še temnejše odtenke jajca namakajte čez noč ali dlje.
 • Če boste uporabili več rdeče pese, je manj verjetnosti, da boste dosegli sive pirhe, odtenek bo povlekel na rožnato barvo.
 • Če barvila (skupaj z olupki) pustite v hladilniku vsaj 12 ur in šele nato vanje potopite jajca, bodo odtenki bolj intenzivni, bolj živi. Mi smo barvila uporabili takoj, ko so se ohladila.
 • Za enakomerno in lepo obarvana jajca je ključno, da jih pred kuhanjem očistite z vlažno krpo, sicer bodo malce marmorirana.
Če boste uporabili več rdeče pese, je manj verjetnosti, da boste dosegli sive pirhe, odtenek bo povlekel na rožnato barvo.

 

Priporočamo še: Preden zavržete jajčne lupine, z njimi obvezno naredite to

Video in fotografije: Sonja Ravbar

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana