Chef’s Table: na Netflix prihajajo pice (imamo recept zvezdnika oddaje)

Ljubitelji pic smo nestrpno pričakovali sredino tedna, saj danes, 7. septembra, na Netflix prihaja nova epizoda oddaje Chef’s Table. Ta se bo zavrtela okoli pic, ustvarjalci oddaje pa so obiskali šest mojstrov priprave pic po vsem svetu. Med njimi je tudi Franco Pepe, ki kako uro vožnje od Neaplja vodi picerijo Pepe in Grani. In mi že imamo njegov recept za testo!

Že v napovedi oddaje se preveva strast do te svetovno priljubljene jedi, napovednik pa razkrije tudi, koga vse je Netflixova ekipa obiskala, saj sta tu: Italijana Franco Pepe in Gabriele Bonci, slavni ameriški picopeki Sarah Minnick, Ann Kim in Cris Bianco ter Japonec Jošihiro Imai.

Prav v ponos nam je, da smo se s prvim med omenjenimi pogovarjali že pred časom, ko smo pripravljali serijo člankov o kultnih jedeh. Takrat nam je Franco Pepe narekoval recept in povedal marsikaj zanimivega, med drugim tudi to, da naj pice kreira pizzaiolo, ne chef.

Picopek mora biti kreativen

To misel je Franco Pepe, ki je prepričan, da bi moral vsak pizzaiolo moral v svoje delo vključiti okolje, v katerem dela, tudi pojasnil: »Mislim, da je danes že vse preveč pomešano. Visoka kulinarika sodeluje s svetom picerij, in ko spremljam recepte različnih chefov, ki omenjajo take in drugačne nadeve, se bojim, da gre vse skupaj v napačno smer. Prepričan sem, da je sodelovanje s chefi nujno, toda rokodelec, torej izdelovalec pic (v Italiji imenovan pizzaiolo), je tisti, ki mora sestaviti lastno recepturo tudi na osnovi izkušenj, ki jih je pridobil od chefov. Picopek mora razviti svojo kreativnost, še pred tem pa mora do potankosti usvojiti svoj poklic in vso teorijo.«

Govorili smo tudi o tem, ali ananas sodi na pico ali ne, in nazadnje omenili tudi njegovo najljubšo pico – to je z izbranimi lokalnimi sestavinami dopolnjen calzone maestra Stefana (ki je, mimogrede, njegov oče). Omenili smo tudi Ano Roš, o kateri je Franco Pepe dejal tudi: »Ko me je nekega dne res obiskala, sem bil počaščen. Tu je ostala dva dneva – veliko sva se pogovarjala, pokušala je mojo pico, povedal sem ji, skozi kakšne faze razvoja je šla, in ji obljubil, da jo obiščem v Sloveniji. Prav tako sem ji ponudil, da kdo iz njene ekipe pridobi izkušnje v moji piceriji Pepe in Grani.«

Priporočamo: Recept za pico, ki nam ga je narekoval Franco Pepe

Kako gostu ponuditi čustveno doživetje

Sicer pa še to: picerijo Pepe in Grani je odprl leta 2012. Sprva je v njej pripravljal tudi tradicionalne jedi, ki jih je imel na jedilniku že njegov oče, po enem letu pa se je osredotočil zgolj na pice in na to, »kako gostu ponuditi čustveno doživetje, ki je povezano s testom – to je lahko ocvrto, pečeno, sladko ali slano«.

Netflixovi ustvarjalci pa so o njem poudarili, da je »povzdignil pico na naslednjo stopničko. Testo je v njegovem DNK. In potem je v težko pričakovani oddaji še ta misel, ki jo z osredotočenim glasom izreče Franco Pepe: »Ko pripravljamo testo, ne uporabljamo nobenih pripomočkov. Samo roke … in človeški um.«

Mimogrede: odkar so se po spletu razširile napovedi Netflixove oddaje o picah, so rezervacije v piceriji Pepe in Grani (kjer so bili že tako ali tako polno zasedeni) švignile v nebo.

Zakaj toliko hrupa okoli pic?

Današnji dan pa oboževalci pic nestrpno čakajo tudi zato, ker bo združenje 50 top pizza ta večer v Gledališču di Corte di Palazzo Reale v Neaplju razglasila, katera picerija je izbrana za najboljšo na svetu, razkrili pa bodo tudi seznam najboljših stotih picerij sveta. Omenjeno združenje je že pred nekaj tedni razkrilo najboljše letošnje italijanske picerije, medtem ko so med 50 najboljših v Evropi uvrstili tudi dve slovenski – Verace in Pop’s Pizza.

In zakaj toliko pisanja o picah? Samo ponovimo lahko izjavo ene od nastopajočih v prihajajoči oddaji Chef’s Table, ki pravi: »Pica je več kot paradižnikova omaka in stopljeni sir. Pica je umetnost. Pica je pomembna.«

Priporočamo še: Klasike z Yasko: jabolčna pita, ki se topi v ustih

Naslovna fotografija: Rene Strgar

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana