Čisto preprost način, kako doma naredimo kremni sir

Odličen namaz na kosu sveže pečenega kruha.

Hiter tempo življenja nam velikokrat narekuje, da pospešimo korak, vse hitreje pa se vrtimo tudi v kuhinji. Petnajstminutna kosila, jedi iz enega lonca, čim manj dela, čim manj porabljenega časa. Takšni recepti so sicer odlični za dneve, ko res nimamo časa, da bi malce dlje vihteli kuhalnico. A ob takšnem tempu pozabljamo, kako zabavno in prijetno je preživljati čas v kuhinji in kako močno je veselje, ko nam uspe na mizo postaviti krožnik nečesa, za kar smo se trudili.

Morda ste v času karantene ugotovili, da ni tako zapleteno doma pripraviti droži. In če ste se lotili peke kruha, se vam je gotovo zdelo super, ko ste zarezali v sveže pečen hlebec. Kaj pa mlečni izdelki? Ste jih že kdaj poizkusili narediti sami?

Če ne, toplo priporočamo, da poizkusite. Za prvič je morda primeren recept za svež kremni sir, ki ga je precej preprosto narediti, poleg tega pa je izjemno okusen. Samo pomislite, kam vse ga lahko dodate! Od omak do korenčkove torte!

Zato predlagamo, da se kar lotimo recepta in pripravimo svilnato gladek kremni sir iz le peščice sestavin.

Sestavine

  • 240 ml sladke smetane (35 % maščobe)
  • 240 ml mleka
  • 260 ml navadnega jogurta
  • pol žličke soli
  • 3 velike žlice belega kisa

Priprava

1. V veliki kozici skupaj zmešamo vse sestavine (razen kisa). Na srednje velikem ognju zmes mešamo, dokler ne prične vreti. Pazite, da ne prekipi, mešajte še dve minuti.

2. Nato v zmes prilijte kis in povečajte ogenj, da vse skupaj začne pošteno brbotati. Pustite 30 sekund, nato zmanjšajte plin na najmanjšo stopnjo in pustite nežno brbotati še 3 minute.

3. Kozico odstavite in pustite, da se zmes hladi eno uro.

4. Nato vzemite gosto cedilo in ga obložite s čisto kuhinjsko krpo. Vse skupaj postavite nad srednje veliko posodo in precedite zmes. Pokrijte in postavite v hladilnik čez noč.

5. Zjutraj iz posode odcedite odvečno tekočino in kremni sir je nared! Hranite ga lahko v hladilniku do 14 dni.

Nasvet: V kremni sir lahko vmešate tudi sveža zelišča z vrta.
Preberite še: Odlična torta iz 5 sestavin, ki jo lahko pripravi vsak

Fotografija: Getty Images

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana