Preprost ragu Jamieja Oliverja, ki ga bo oboževala cela družina (VIDEO)

Kaj bo danes za kosilo? Ragu! In to čisto preprost – takšen, kot ga pripravi Jamie Oliver.

Skoraj ne poznamo človeka, ki bi se uprl krožniku lazanje ali špagetom. Še posebej radi jih imajo otroci, zato se ragu precej pogosto znajde na družinskih jedilnikih.

O tem, kako se pravilno pripravi italijansko omako iz mletega mesa, bi lahko razpravljali ure in ure, saj prav vsak prisega na svoj recept in tisti je gotovo najboljši. Italijanski chef Massimo Bottura bolonjsko omako pripravi takole, na našem portalu smo objavili tudi že nekaj drugih različic, danes pa bomo kuhali po receptu Jamieja Oliverja.

Ker Jamie dobro ve, kako je kuhati za družino in kako se je treba malce znajti, je tokrat omako naredil na zalogo. V hladilniku jo lahko hranite do treh dni in jo uporabite pri lazanjah, musakah ali testeninah. Seveda pa jo vedno lahko shranite tudi v zamrzovalniku in jo porabite kasneje.

Potrebovali bomo torej velik lonec, kar lepo težo mletega mesa in še nekaj sestavin, ki jih zapisujemo v spodnjem receptu. Najbolje, da se kar lotimo dela!

Sestavine

  •  2 vejici rožmarina
  • 100 g slanine
  • sol
  • 1 kg mlete govedine
  • 1 kg mlete svinjine
  • 2 beli čebuli
  • 4 korenčki
  • 4 palčke stebelne zelene
  • 2 žlici paradižnikove paste
  • 4 konzerve pelatov

Priprava

1. Sesekljamo rožmarin in ga hitro popražimo na oljčnem olju. Nato na majhne kosce sesekljamo še slanino in jo dodamo v lonec, da zadiši.

2. Rožmarin in slanino premešamo ter v lonec dodamo mešanico mletega govejega in svinjskega mesa. Premešamo in pražimo približno 10 minut. Vsako minuto, malce premešamo, dokler meso ne porjavi in se prične lepiti na posodo.

3. V multipraktiku zmeljemo dve olupljeni čebuli, nato v mikser dodamo še korenje in stebelno zeleno. Mleto zelenjavo vmešamo k mesu in kuhamo še 10 minut, da se okusi dobro povežejo.

4. V lonec dodamo dve žlici paradižnikove paste in premešamo, nato pa dodamo še vse štiri konzerve pelatov.

5. Vse skupaj dobro premešamo in dolijemo še štiri polne konzerve (od pelatov) vode. Vse skupaj bo videti precej mokro, a brez skrbi, voda bo izhlapela.

6. Omako nato pustimo od ure in pol do dveh ur rahlo brbotati na zmernem ognju.

7. Ko voda izhlapi, bo naša omaka imela čudovito gosto teksturo. Nekaj je postrežemo takoj s sveže kuhanimi al dente testeninami, preostala omaka pa naj se ohladi. Ko bo hladna, jo preložimo v vrečke za zamrzovanje in iz njih iztisnemo zrak ter zamrznemo ali postavimo v hladilnik.

Jamiejev nasvet: Če ste vegetarijanci ali vegani, lahko namesto mletega mesa uporabite enako količino kuhane leče.
Na portalu Onaplus.si preberite: Sin Jamieja Oliverja že pri 9 letih z videom postal kuharska zvezda

Fotografija: Bartosz Luczak/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana