Darila iz kuhinje, ki vam ne bodo vzela veliko časa

Idej ni nikoli preveč, še posebno ne v zadnjih urah, ko se bliža obdarovanje. Doma narejena darila so nadvse priljubljena in tako je tudi prav, saj vanje vložimo svoj čas, trud in lepe misli.

Kaj je darilo? Darilo je vse, kar damo ali prejmemo brez plačila, vsaj tako piše v knjigah. Ni nujno, da je materialno, darilo je lahko prijateljstvo, prijazna beseda, lep nasmeh, trenutek, objem in še marsikaj. A ne pozabimo: živimo v času, ko se darilo pri večini žal šteje predvsem v denarju.

Pred dnevi sem se sprehajala po mestu in pozneje obiskala še nakupovalni center, kjer sem si bolj ali manj ogledovala izložbe trgovin. Vse je bohotno, svetleče in priznati moram, da bi me skoraj premamilo, da bi dan končala z nakupovanjem. Vendar sem nekje v sebi zbrala skromnost, si privoščila vrečko kostanja in se trdno odločila, da bom darila naredila sama.

Razmišljala sem o darilih za uživanje, sledila so vprašanja: kaj ima daljši rok uporabe, kaj bo izvabilo prijetne občutke in bo primerno za aranžiranje. Na misel so mi prišli praženi lešniki, ki med pripravo tako omamno dišijo. Greh bi bil izključiti čokolado, kajti radi jo imajo vsi, zato sem pražene lešnike oblila s čokolado in nastala je prava slaščica.

Brez začimbnic za medenjake praznikov ni, vsaj pri meni doma, in zakaj uživati le v piškotih, ko pa so uporabne še na veliko drugih načinov. Sirup, narejen iz medenjakovih začimbnic, je odličen dodatek čaju, kavi, vroči čokoladi, kakavu, lahko popestri vaflje, palačinke in še kakšno idejo boste dobili, ko ga boste pokusili.

Karamele me spominjajo na otroštvo, a ne tak­šne z arašidovim maslom, te so »modernejše« in so zaradi okusa po arašidih všeč mlajši generaciji.

Priprava daril doma je lahko darilo tudi za nas same, saj se ob tem prijetnem delu lahko umirimo in razmislimo o stvareh, za katere si je konec leta treba vzeti nekaj časa. Lahko je družabno in k delu pritegnemo bližnje in prijatelje ter z njimi preživimo dragocene trenutke. Prednost je tudi, da so darila unikatna, cenejša, hkrati spodbujajo še kreativnega duha.

Besedilo in recepti Mirjam Grilc
Naslovna fotografija: Thinkstock
Ostale fotografije: Eva legiša

Preberite tudi: Pet prazničnih daril iz domače kuhinje

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.