Kako naredimo domačo vegeto

Pripravimo si suho zelenjavno mešanico, ki jo s pridom uporabljamo vso zimo. Domača vegeta se preprosto suši v pečici, nato pa jo spravimo v steklene kozarce.

Sušenje sadja in zelenjave je eden najstarejših načinov konzerviranja živil. Pod vplivom toplega zraka živila izgubijo vodo, poleg tega se uničijo različni mikroorganizmi, na primer plesni in gnilobe.

Po letih, ko sta sušeno sadje in zelenjava skoraj izginila z naših jedilnikov, se vračata. Brez večjih težav jih lahko sušimo doma, za večje količine velja investirati v električni sušilnik, za začetek pa bo šlo tudi v pečici. Seveda lahko sušimo na zraku, vendar je to precej bolj dolgotrajno, odvisni smo tudi od vremena.

Ne spreglejte trika z limono: To je najboljši način za ožemanje limone (brez rezanja)

Ne glede na to, kaj in kako bomo sušili, vedno izberimo le zdrave in zrele sestavine. Tako pripravimo različne zelenjavne mešanice, ki jih prilagodimo svojemu okusu, lahko jim dodamo zelišča. Uporabimo jih pri pripravi juh, omak, mesa itd. Posušeno mešanico spravimo v steklene kozarce ali plastične posode s pokrovom, ki dobro tesni, v temen in hladen prostor, zdržati bi morala do naslednje sezone. Občasno je shranke dobro pregledati, in če opazimo, da začenja kaj plesneti, zavržemo. Mešanicam lahko dodamo sol ali jih zalijemo z oljem, tako bodo še bolj obstojne.

V pečici na 50 °C

Izbrano zelenjavo, najpogosteje korenje, korenino peteršilja, gomolj zelene in por, dobro očistimo, olupimo in narežemo na koščke. Pripravljeno zelenjavo na hitro zblanširamo, dovolj bo ena minuta v vreli vodi. Odcedimo in razprostremo po papirnati brisači. Dobro osušimo. Na rešetko pečice ali večji pekač damo peki papir in nanj v tanki plasti naložimo zelenjavo. Sušimo v pečici pri temperaturi 50 °C od štiri do šest ur, odvisno od količine in debeline narezane zelenjave. Vrata pečice naj bodo priprta, da lahko vlaga uhaja na prosto. Zelenjava je posušena, ko postanejo rezine usnjate in se lahko upognejo, ne smejo pa se drobiti. Zato vmes večkrat preverimo. Posušeno zelenjavo ohladimo in spravimo v ustrezne posode, lahko jo tudi zmeljemo v mešalniku.

Nekateri priporočajo, da vsako vrtnino sušimo posebej, ker se sušijo neenakomerno, in šele na koncu zmešamo skupaj. Podobno sušimo tudi gobe, ki jih lahko za ščepec dodamo k zelenjavnim in zeliščnim mešanicam. Po nekaj poskusih bomo razvili svoj najljubši recept, ki mu nobena kupljena mešanica ne bo segla do kolen.

Domača vegeta – recept

Sestavine

– 500 g korenja
– 500 g pora
– 500 g peteršiljeve korenine
– 500 g gomoljne zelene
– 250 g čebule
– 100 g česna
– 1 krompir
– 1 paprika
– sveža zelišča po izbiri (peteršilj, bazilika, drobnjak, timijan itd.)
– 200 g kakovostne soli

Priprava

1. Vso zelenjavo očistimo, olupimo in narežemo na čim bolj tanke kose oziroma rezine, zelišča osmukamo oziroma natrgamo.

2. Vse skupaj naložimo v pekač na peki papir ali v sušilnik v tanki plasti. Sušimo v pečici ali sušilniku pri 50 ºC nekaj ur. Preverjamo sproti, kdaj je dovolj suho.

3. Ohlajeno stresemo v mešalnik in zmeljemo v poljubno grobo zmes.

4. Primešamo še sol in spravimo v embalažo, najbolje steklen kozarec.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: Najbolj priljubljene italijanske jedi

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.