Domača začimbna mešanica za sladice, ki jo morate pripraviti za zimsko peko

Komaj čakamo, da dolge večere izkoristimo za peko in v naših stanovanjih praznično zadiši!

To jesen smo že kar nekajkrat spekli jabolčno pito. Tudi jabolčni zavitek se je že znašel na mizi in vsakič je iz pečice prijetno zadišalo po cimetu. Dodali pa smo mu še nekatere druge začimbe, da sta bila okus in vonj še slajša. Našli smo popolno razmerje za začimbno mešanico, ki dvigne sladek okus jabolk, prilegla pa bi se tudi v mnogih drugih zimskih slaščicah. V krhkih prazničnih piškotih, na primer. Odlično se obnese v mnogih receptih, najbolje od vsega pa je to, da čudovito odišavi prostor. Zato smo se odločili, da jo pripravimo kar na zalogo.

Da je vse skupaj kar najbolj preprosto, samo uporabili kar suhe in mlete začimbe, tako da je mešanica pripravljena v nekaj trenutkih. Na ta način pa bo tudi najbolj praktična, saj jo boste lahko primešali vsakemu testu, masi in nadevu.

Ta mešanica, ki bi jo čez lužo poimenovali »apple pie spice«, oziroma začimbe za jabolčno pito, pa lahko uporabite tudi za popestritev jutranje kaše iz ovsenih kosmičev. Z njo lahko dvignete okus palačink, popestrite buhtlje, najrazličnejše kolače in biskvite. Ne nazadnje bo kraljevala tudi v kuhanem vinu! Decembra mora tako in tako vse dišati po praznikih, ni tako?

No, verjetno vas že pošteno zanima, katere začimbe smo uporabili in to seveda ni nobena skrivnost. Za osnovo smo izbrali cimet, popestrili pa smo ga s pikantnim ingverjem, mu dodali nežnost z družbo muškatnega oreščka in pimenta, vsemu skupaj pa vnesli še dobro mero romantike s kardamomom. Spodaj dodajamo še razmerja, da bosta vonj in okus letošnjih sladic kar najbolj uravnotežena.

Sestavine za mešanico

  • 4 žlice mletega cimeta
  • 1 1/2 žličke muškatnega oreščka
  • 1/2 žličke mletega pimenta
  • 1 žlička mletega ingverja
  • 1 1/2 žličke mletega kardamoma

Vse skupaj stresemo v posodico in premešamo. Shranimo v stekleni posodi, katere pokrov je dobro zatesnjen in hranimo v suhem prostoru. Tako bodo začimbe kar najdlje obdržale svojo aromo.

Preberite še: V kombinaciji s to sestavino bo kurkuma še bolj zdravilna

Fotografija: Pridannikov/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana