Dva dodatka za popravljanje okusa jedi

Ne, to ni tista slavna mešanica začimb, ki se znajde v večini slovenskih domov.

Kaj je tisto, kar odpravi vodenost juh, pa ni kocka, omlednost solat, pa ni bogat in umeten preliv, pa kaj dopolni okus različnih vegetarijanskih jedi, ki delujejo kar malce preveč »naravne«. Naj ostane neodločeno: predlagamo vam, da v svoji kuhinji poskusite tako gomasio kot žlahtni kvas.

1. Gomasio

To vzhodnjaška reč: goma je v japonščini sezam, sio pa sol. Najpogosteje na to besedo naletijo ljudje, ki se zanimajo za makrobiotično prehrano, kajti gomasio ima v njej vidno mesto kot bolj zdrav nadomestek soli. Tudi pri nas ga je mogoče kupiti v trgovinah z zdravo hrano, kar pa je še lepše: zlahka ga naredimo kar doma, saj gre za preprosto mešanico popečenih sezamovih semen (lahko so svetla ali temna) in soli.

Takole ga pripravimo: semena stresemo v težko ponev in jih na ognju opekamo tako dolgo, da zadišijo. Včasih se nekoliko popeče tudi sol, ampak mnogi v tem ne vidijo posebnega smisla, pomembno je le, kadar je sol nekoliko vlažna in jo bo opekanje izsušilo. Popečena sezamova semena potem v možnarju le stolčemo skupaj s soljo in preložimo v ličen kozarček.

Kakšno pa naj bo razmerje med semeni in soljo? V makrobiotiki in za ljudi, ki so na strogi dieti brez soli, lahko celo 18:1 v korist sezama, navadno pa se računa sedem delov sezama na en del soli. Sezam s svojimi popečenim okusom namreč nadomesti, kar bi sicer v hrano dodala sol, in tako dokaj prebrisano in brez škode za okus zmanjšamo njeno pretirano rabo. Ob tem pa je še dobro omeniti, da je tudi sam sezam poln za telo koristnih snovi (zato je bil v srednjem veku vreden svoje teže v zlatu), predvsem kalcija. Gomasio lahko dodajate tako rekoč vsem slanim jedem, in če boste sezam zdrobili bolj na grobo, bo jedi prispeval tudi nekaj hrustljavosti.

2. Žlahtni kvas

To so najpogosteje kosmiči, po katerih pogosto posežemo pri veganskih receptih, v katerih se zaradi podobne arome in umamija uporablja kot nadomestek za sir. Ta lahkotni posip doda okus in gostoto juham, lahko ga uporabljamo kot posip za solate, z njim delamo sir iz oreščkov in podobno. Tudi žlica žlahtnega kvasa doda nekaj okusa jedi, ki bi ga sicer popravljali z drugimi začimbami. Zakaj pa je vreden posebne pozornosti? Z njim dobimo celo plejado različnih vitaminov iz skupine B.

Naslovna fotografija: Thinkstock, fotografija je simbolična

Preberite še: Izvrstna domača sol treh okusov

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana