Fermentirane borovnice po receptu znanega chefa

Ste že poizkusili fermentirane borovnice?

Fermentacijo ste verjetno že spoznali. Proces, kjer se živila s pomočjo mikroorganizmov počasi, a vztrajno razkrajajo, poznamo že stoletja in z njegovo pomočjo pripravljamo kefir, kombučo in mnoge druge jedi. V zadnjem času je fermentacija še posebej modna in vsak, ki zna doma sam fermentirati mleko, čaj ali kaj drugega, je že skoraj pravi kuharski mojster.

Fermentacija pa nas ne pripelje le do novih obrokov, temveč je nadvse koristna tudi za naše zdravje. Z njo se v zadnjem času veliko ukvarjajo tudi znani chefi, ki vedo, kako dragocena so fermentirana živila. Samo pomislite, koliko probiotikov se nahaja v zgoraj omenjenih živilih, ki zelo ugodno vplivajo na človeško črevesno floro, pomagajo pri prebavi in še marsikaterem drugem procesu. Skratka, o fermentaciji smo se veliko naučili tudi že na odprti kuhinji, danes pa se bomo lotili nečesa prav posebnega.

Pripravili bomo fermentirane borovnice in sicer iz dveh razlogov. Prvi je, da je trenutno ravno sezona teh modrih sadežev. Drugi pa, da nas je nad fermentacijo borovnic navdušil članek, ki ga je The New Yorker nedavno objavil o skandinavskem chefu Reneju Redzepiju, ki v Kompenhagnu vodi fine dining restavracijo Noma.

Borovnice bomo fermentirali s pomočjo soli, ki pa v tem primeru ne sme biti jodirana. Nato jih bomo premešali in zaprli v kozarec za vlaganje, kjer se bodo počasi razkrojile. Iz fermentiranih borovnic lahko nato pripravimo marsikaj. Od sladic do okusne sadne priloge za v jogurt, na primer.

Pa se lotimo dela.

Sestavine

– 1 kg borovnic
– 20 gramov ne jodirane soli

Priprava

1. Skupaj zmešajte sol in borovnice in vse skupaj prestavite v kozarec za vlaganje. Dobro zatesnimo in obtežimo pokrov, da iz kozarca ne bodo uhajali plini.

2. Kozarec postavimo nekam, kjer je toplo. Pri približno 28 stopinjah Celzija borovnice potrebujejo približno 5 dni, da iz njih nastane nežna sadna fermentacija, na sobni temperaturi pa malce dlje. Po nekaj dneh lahko kozarec odpremo in okusimo, kaj se dogaja v njem.

3. Ko nam je okus fermentiranih borovnic všeč – odvisno, kako močno imamo radi kisle jedi – vse skupaj precedimo in ločimo v dve posodi. Borovnice lahko na primer uporabimo, da bi obogatili jogurt ali smoothie. Odlično se bodo odrezale tudi, če jih zmešamo v razne sladice, na primer pito. Borovnice bodo v hladilniku zdržale do nekaj dni.

Preberite še: Sočen jogurtov kolač z borovnicami (VIDEO)

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed