Če boste borovnicam dodali malce soli, se bo zgodilo to

Tokrat bomo s pomočjo soli iz borovnic izvabili nekaj novega: stekel bo proces fermentacije in nam pokazal nove razsežnosti tega sadja.

Fermentacijo ste verjetno že spoznali. Proces, kjer se živila s pomočjo mikroorganizmov počasi, a vztrajno razkrajajo, poznamo že stoletja in z njegovo pomočjo pripravljamo kefir, kombučo in mnoge druge jedi. V zadnjem času je še posebej modna in vsak, ki zna doma sam fermentirati mleko, čaj ali kaj drugega, je že skoraj pravi kuharski mojster.

Fermentacija pa nas ne pripelje le do novih obrokov, temveč je nadvse koristna tudi za naše zdravje. Z njo se v zadnjem času veliko ukvarjajo tudi znani chefi, ki vedo, kako dragocena so tako dodelana živila. Samo pomislite, koliko probiotikov se nahaja v zgoraj omenjenih napitkih, ki zelo ugodno vplivajo na človeško črevesno floro, pomagajo pri prebavi in še marsikaterem drugem procesu. Skratka, o fermentaciji smo se veliko naučili tudi že na Odprti kuhinji, danes pa se bomo lotili nečesa prav posebnega.

Pripravili bomo fermentirane borovnice, in sicer iz dveh razlogov. Prvi je, da prihaja sezona teh modrih sadežev. Drugi pa, da nas je nad fermentacijo borovnic navdušil članek, ki ga je The New Yorker objavil o skandinavskem chefu Reneju Redzepiju, ki v Kompenhagnu vodi fine dining restavracijo Noma.

Borovnice bomo fermentirali s pomočjo soli, ki pa v tem primeru ne sme biti jodirana. Nato jih bomo premešali in zaprli v kozarec za vlaganje, kjer se bodo počasi razkrojile. Iz fermentiranih borovnic lahko nato pripravimo marsikaj. Od sladic do okusne sadne priloge za v jogurt, na primer. Vse skupaj je zelo podobno kot pri vloženih limonah, se spomnite?

Pa se lotimo dela.

Sestavine

– 1 kg borovnic
– 20 gramov nejodirane soli

Priprava

1. Skupaj zmešamo sol in borovnice, vse skupaj prestavimo v kozarec za vlaganje in vsebino obtežimo. Pokrova ne zatesnimo preveč, zato da iz kozarca lahko uhajajo plini. Kozarec lahko tudi enkrat na dan odpremo, da iz njega izpustimo CO2.

2. Kozarec postavimo nekam, kjer je toplo. Pri približno 28 stopinjah Celzija borovnice potrebujejo približno 5 dni, da iz njih nastane nežna sadna fermentacija, na sobni temperaturi pa malce dlje. Po nekaj dneh lahko kozarec odpremo in okusimo, kaj se dogaja v njem. Vonj mora biti sladko saden, okus pa rahlo kiselkast.

3. Ko nam je okus fermentiranih borovnic všeč – odvisno, kako močno imamo radi kisle jedi – vse skupaj precedimo in ločimo v dve posodi. Borovnice lahko na primer uporabimo, da bi obogatili jogurt ali smoothie. Posladkamo jih lahko z medom. Odlično se bodo odrezale tudi, če jih zmešamo v razne sladice, na primer pito. Nekaj posebnega bodo ob mesu. Borovnice in tekočina bodo v hladilniku zdržale do nekaj dni, oboje pa lahko tudi zamrznemo in tako preprečimo nadaljnjo fermentacijo.

Preberite še: Sočen jogurtov kolač z borovnicami (VIDEO)

Fotografija: annamoskvina/Getty Images

Deloindom: Kumarice kot osvežilne teniške žogice

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed