
Naučimo se, kako sardelam odstraniti kosti.
Sardele so najboljše od maja do septembra, pozimi so puste. Sardela je riba, ki se ji kakovost po ulovu hitro slabša, zato ne kupujmo včerajšnjih (ali očiščenih) in jih čim prej po nakupu očistimo in nasolimo v ledeni slanici. Potem lahko čakajo do večera v hladilniku. Ne pretiravajte z limono, ne sme prevladati nad okusom ribe. Če ste v dvomih, je raje dajte manj kot več. Enako velja za česen.
Priporočamo še: Najboljši recepti naših bralcev: ribe
1. Najprej jo s palcem in kazalcem stisnemo za glavo.
2. Z drugim prstom razparamo najmehkejši del na trebuhu.
3. Primemo za glavo in jo skupaj s hrbtenico ločimo od mesa, pri repu pa odščipnemo ali obrnemo toliko, da se loči od njega.
4. Tako dobimo lepo razprt zrežček iz sardelice.
Priporočamo še:
Osnove: Kako očistimo ribo
Osnove: kako filiramo ribo
Fotografije: Uroš Hočevar