Gordon Ramsay: To so napake, ki jih počnete, ko pripravljate steak

Če si radi privoščite steak, priporočamo, da preberete spodnje vrstice.

Marsikateri gurman je mnenja, da je ravno prav spečen steak temelj dobre kuhinje. Pravilno uležan in pripravljen kos mesa je gotovo prava poslastica in tako je prepričan tudi sloviti chef Gordon Ramsay, ki je pred kratkim objavil video z vsemi napotki, ki jih morate poznati, če obožujete meso. Gledalcem je razložil, kakšno meso izbrati, kako poteka predpriprava ter kako toplotna obdelava. Video si lahko tudi sami ogledate spodaj, mi pa smo za vas povzeli glavne stvari, ki jih morate vedeti o pripravi dobrega steaka.

Meso je hladno

Že res, da je meso treba hraniti pri nizkih temperaturah, a preden se ga namenite speči, je nujno, da poskrbite, da se meso segreje na sobno temperaturo. Meso morate zato vzeti vsaj 10 minut preden ga želite speči, še bolje pa je, če zunaj hladilnika počiva kakšno minuto več.

Mesa ne začinite

Morda se vam zdi, da je dobro meso že samo po sebi dovolj okusno in da vam ga zato ni potrebno soliti in popoprati. Chef Ramsay pa je prepričan ravno nasprotno, saj pravi, da je steak ena redkih jedi, ki jo moramo začiniti preveč. S tem seveda misli, da lahko pretiravamo s soljo in poprom, saj bomo večino izgubili v sekundi, ko steak položimo na ponev. Gordon tako priporoča, da steak pred peko dodobra natrete s soljo in poprom, nato pa ga še malce dosolite tik preden ga položite v ponev.

Napačno odlaganje v ponev

Znani chef opozarja, da mnogi steak v segreto ponev položijo tako, da je ta obrnjen proti njim. V tem primeru vas lahko poškropi vroče olje, ki vas bo opeklo. Steak tako vedno položite tako, da je del mesa, ki najprej pride v stik z vročino, pri vas, torej tako, da bo olje škropilo v nasprotno smer od vaše.

Niste pozorni na barvo

Če steak ne bo imel močne barve, tudi okusa ne bo, je prepričan Gordon Ramsay, ki pravi, da morate steak peči toliko časa, da bo videti že skoraj preveč pečen. Močna in temna barva skorje bo dodala k okusu, seveda pa pazite, da sredica ostane rdeča in sočna.

Bojite se začimb

Kot smo že napisali pri soli in popru, mesa se ne bojte začiniti. Posežete lahko po svežem rožmarinu ali pa meso natrete s česnom.

Pozabljate na maslo

Maslo bo poudarilo okus steaka, a ni priporočljivo, da steak pečete na maslu, saj se bo tako vse skupaj hitreje zažgalo. Meso tako raje specite na oljčnem olju, kos masla pa v ponev dodajte šele minuto, preden je meso pečeno.

Meso pojeste takoj

Tako kot mesa ne spečemo takoj, ko ga vzamemo iz hladilnika, tudi nekaj minut počakamo, preden ga pojemo. Tako bo meso bolj uležano, mehkejše, sočno in okusnejše. In še nekaj je pomembno, pravi Ramsay. Nikar ga ne narežite na pretanke rezine. Za poln okus naj bodo debele vsaj en centimeter.

Preberite še: 5 ekspresno pripravljenih omak, za katere potrebujete le 3 sestavine

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana