Hladilnik (in zamrzovalnik): 5 napak, ki jih ne smete početi

Morda pa ni kriv hladilnik.

Ne poznamo gospodinjstva, ki ne bi imelo hladilnika. A čeprav gre za povsem običajno napravo, tudi pri njeni uporabi lahko zagrešimo kakšno napako. Hrana tako ni shranjena v najboljših pogojih, posledično pa se lahko kvari, v hladilniku pusti neprijeten vonj in še bi lahko naštevali. Česa torej ne smete početi, ko upravljate s hladilnikom oziroma zamrzovalnikom? Preverite spodaj.

Priporočamo še: Triki vestnega gospodinjca za vedno čist in dišeč hladilnik

Neprava temperatura

Večini hladilnikov lahko nastavite temperaturo, razpon pa je odvisen od posameznega modela. Če je zadnji del hladilnika zaledenel, pomeni, da ste termostat nastavili na prenizko temperaturo in vaš hladilnik se je tako spremenil v zamrzovalnik. Prav tako pazite, da v hladilniku ni kapelj vode. To prav tako pomeni napačno nastavitev.

Vaš hladilnik je prepoln

Ali preveč prazen. Optimalna temperatura je namreč možna le pri ravno prav založenem hladilniku. Če ga napolnite preveč, zrak v njem ne bo pravilno krožil in tako nekateri deli hladilnika ne bodo ohlajeni. Prav tako ni dobro, če je hladilnik skoraj prazen. Za ohlajanje zraka bo v tem primeru porabil več energije.

Živil ne shranjujete pravilno

Če ste embalažo že odprli, poskrbite, da jo boste izdelek v hladilnik vrnili v enakih razmerah. Če je embalaža torej nepovratna, hrano preložite v neprodušne posode, ki bodo živila obvarovala pred izsuševanjem, prav tako pa ta ne bodo oddajala neprijetnih vonjev.

Živil ne ohladite

Če vam je ostalo kosilo, ki bi ga želeli shraniti za večerjo ali naslednji dan, posode nikakor ne postavite v hladilnik takoj po kuhanju. Jed se mora najprej ohladiti, sicer boste z vročo posodo spremenili temperaturo v hladilniku. Ta ne bo mogel tako hitro ponovno nastaviti optimalne temperature in nekatera živila se lahko pokvarijo. Enako velja za zamrzovalnik.

Priporočamo še: Je jajca res potrebno hraniti v hladilniku?

Napačna velikost posod

Če želite živila ali gotove jedi shraniti v zamrzovalnik, pazite, da za shranjevanje uporabite pravo posodo. Če boste namreč izbrali preveliko, bo zgornja plast hrane zasnežena. Če pa boste izbrali premajhno, torej boste vsebino vanjo natočili do roba, se bo posoda zaradi povečanja prostornine, ko tekočine zamrznejo, odprla.

Fotografija: Getty Images

Preverite še: Sedem trikov, s katerimi boste živilom podaljšali rok trajanja
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana