Hren: najboljši preprosti načini, kako ga postreči za veliko noč

K velikonočnim dobrotam tradicionalno sodi tudi hren. Nadvse zdravo živilo, ki marsikoga ob velikonočnem zajtrku spravi v jok, pa lahko postrežemo na kar nekaj načinov.

Lahko bi rekli, da je hren tista stvar na velikonočno obloženi mizi, ki družino med prazniki razdeli na dva dela. Na tiste, ki ga imajo nadvse radi, in tiste, ki ga ne prenesejo. Korenina ostrega okusa se je zaradi pekočega okusa marsikomu zamerila že v otroških letih in ga zato ne želi več na svojem krožniku. Nekateri pa ga nikdar niso poskusili v dovolj privlačni obliki, da bi mu dali priložnost. Za prve in druge spodaj serviramo nekaj predlogov za jedi s hrenom, ki bodo navdušile prav vse.

Hren z jabolki

Če želimo hren postreči tistim, ki so na pekoče bolj občutljivi, moramo oster okus malce omiliti. Pri tem nam bodo v pomoč sladka jabolka, ki bodo s svojo sladkobo nevtralizirala močan okus.

Omako pripravimo tako, da najprej naribamo hren in ga, če želimo, da njegov okus malce pojenja, nekaj časa pustimo na odprtem, da se malce razdiši. Nato mu dodamo tri do štiri naribana jabolka, odvisno od tega, kako sladke omake si želimo. Na koncu dodamo še žlico jabolčnega kisa, ščepec soli in popra. Dobro premešamo in postrežemo. Po želji v jabolčno solato narežemo tudi kuhana jajca.

Hren s kislo smetano

Tudi kisla smetana odlično prekrije močan okus hrena. Ta omaka je čisto preprosta, pripravite jo tako, da naribanemu hrenu po okusu dodajate žlico po žlico smetane, dokler  ni dovolj »razredčen«. Vse skupaj dobro premešate in postrežete v lepi skodelici. Omaka se bo odlično prilegla k šunki, jajcem in sveže pečenemu kruhu, odlična popestritev pa bo tudi ob šunki v testu!

Topla hrenova omaka

K mesu se hren odlično prileže tudi v topli omaki. Pred časom sta jo za nas pripravila Tjaša in Blaž Mikuljan, poznana po svojem kulinaričnem blogu Midva kuhava. Recept zanjo najdete tukaj. 

Topla hrenova omaka (Foto: Midva kuhava)

Hrenov jajčni namaz

Hren se bo odlično odrezal v kombinaciji z jajci. Pripravimo lahko preprost jajčni namaz. Naribamo dve trdo kuhani jajci in hrenovo korenino, nato pa vse skupaj zmešamo z dvema žlicama kisle smetane, žlico jabolčnega kisa in žlico olja. Solimo in popramo ter dobro premešamo.

Preberite še: Hren z jajci

Fotografija: Getty Images

 

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed