Hren: 6 preprostih načinov, kako ga postreči za veliko noč

K velikonočnim dobrotam tradicionalno sodi tudi hren. Nadvse zdravo živilo, ki marsikoga spravi v jok, pa lahko postrežemo na kar nekaj načinov.

Lahko bi rekli, da je hren tista stvar na velikonočno obloženi mizi, ki družino med prazniki razdeli na dva dela. Na tiste, ki ga imajo nadvse radi, in tiste, ki ga ne prenesejo. Korenina ostrega okusa se je zaradi pekočega okusa marsikomu zamerila že v otroških letih in ga zato ne želi več na svojem krožniku. Nekateri pa ga nikdar niso poskusili v dovolj privlačni obliki, da bi mu dali priložnost. Hren po obliki spominja na žeblje, s katerimi je bil Jezus pribit na križ. »Njegov pekoči okus govori o ranah, ki jih je dobil in trpel za naše odrešenje. Doživel je trpko bolečino zapuščenosti in grenko razočaranje nad svojimi učenci. Drugače pa je to imenitna hrana, odličen je za čiščenje sinusov, izboljšuje presnovo maščob, vpliva na boljše delovanje žolčnika, ledvic in sečnih poti, pa tudi razstruplja organizem in čisti ožilje,« hren pohvali sestra Nikolina.

1. Hren z jabolki

Če želimo hren postreči tistim, ki so na pekoče bolj občutljivi, moramo oster okus malce omiliti. Pri tem nam bodo v pomoč sladka jabolka, ki bodo s svojo sladkobo nevtralizirala močan okus.

Omako pripravimo tako, da najprej naribamo hren in ga, če želimo, da njegov okus malce pojenja, nekaj časa pustimo na odprtem, da se malce razdiši. Nato mu dodamo tri do štiri naribana jabolka, odvisno od tega, kako sladke omake si želimo. Na koncu dodamo še žlico jabolčnega kisa, ščepec soli in popra. Dobro premešamo in postrežemo. Po želji v jabolčno solato narežemo tudi kuhana jajca.

2. Hren s kislo smetano

Tudi kisla smetana odlično prekrije močan okus hrena. Ta omaka je čisto preprosta, pripravite jo tako, da naribanemu hrenu po okusu dodajate žlico po žlico smetane, dokler  ni dovolj »razredčen«. Vse skupaj dobro premešate in postrežete v lepi skodelici. Omaka se bo odlično prilegla k šunki, jajcem in sveže pečenemu kruhu, odlična popestritev pa bo tudi ob šunki v testu!

3. Topla hrenova omaka

K mesu se hren odlično prileže tudi v topli omaki. Pred časom sta jo za nas pripravila Tjaša in Blaž Mikuljan, poznana po svojem kulinaričnem blogu Midva kuhava. Recept zanjo najdete tukaj. 

Topla hrenova omaka (Foto: Midva kuhava)

4. Hrenov jajčni namaz

Hren se bo odlično odrezal v kombinaciji z jajci. Pripravimo lahko preprost jajčni namaz. Naribamo dve trdo kuhani jajci in hrenovo korenino, nato pa vse skupaj zmešamo z dvema žlicama kisle smetane, žlico jabolčnega kisa in žlico olja. Solimo in popramo ter dobro premešamo.

5. Hren s čemažem

Pa vendar ne! Ampak, zakaj ne? S paličnim mešalnikom zmešamo skodelico narezanih čemaževih listov in skodelico jogurta. Posolimo, primešamo dve skodelici naribanega hrena. Po potrebi še razredčimo z jogurtom.

6. Sladka hrenova omaka: primorska velikonočna klasika

Po receptu Mojce Koman. Ne poda se k velikonočnemu zajtrku, bo pa odlična za kosilo.

Potrebujemo žlico masla, 2 žlici drobtin, 2 žlici sladkorja, 2 pesti sveže naribanega hrena, 1–2 zajemalki goveje juhe. Hren naribamo. V kozici na maslu zarumenimo drobtine, jih sladkamo in dodamo hren. Premešamo in počasi prilivamo govejo juho. Dobro premešamo in kuhamo še največ 2 minuti. Omaka naj bo gosta kakor krompirjev pire. Ponudimo jo kot prilogo ali omako h kuhani govedini, ujema pa se tudi s krompirjevo solato. Če omako kuhamo dalj časa, hren izgubi ostrino in pikanten okus.

Fotografija: 5PH/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana