Odprta Kuhinja

Italijanom je bila všeč dimljena čokolada

Odpri galerijo
A+   A-
Od sladoledov iz domače kuhinje na evropsko prvenstvo: v Bologni je bilo ta teden prvenstvo, na katerem so se pomerili najboljši sladoledarji iz osmih evropskih držav, med njimi dva naša: Ardit Ejupi in Tine Valič. Ejupi je domov prišel s priznanjem, posebno omembo, kajti njegov sladoled je najbolj navdušil skupino italijanskih sodnikov.



Ardit Ejupi (na sliki zgoraj) je bil dan za prvenstvom, ki se je končalo v torek, že doma. V Sladoledarni Pingo v Šentilju nam je lahko razložil, kakšen okus je tako navdušil Italijane: poimenoval ga je Dark Smoke, gre pa za temen čokoladni sladoled s priokusom viskija, pri čemer je mojster čokolado z nemalo truda kar sam tudi odimil. Za ta okus se je odločil, ker je velik ljubitelj vsega, kar ima okus po dimu, od sirov naprej, pravi. Žal pa je takšna butična izdelava, ki je sicer hvale vredna, zamudna, zato mu je uspelo pripraviti samo toliko sladoleda, da je imel za banjico, ki je potovala z njim v Bologno, kjer je prvenstvo potekalo. V Sladoledarni ga ta čas ni mogoče naročiti, Ardit pa si, smo imeli vtis, zelo razbija glavo, kako bi prišel do dovolj dimljene čokolade, da bi sladoled lahko ponudil tudi doma, če je že tako navdušil sodnike.

Ardit Ejupi meni tudi, da bi bila uvrstitev še boljša, ampak na koncu pri ocenjevanju niso ostali samo pri okusu in njega je odnesla prezentacija, razmišlja. Po domače povedano: različni okraski in dodatki, ki jih je peljal s seboj v Italijo, niso najbolje prenašali vročine in vse skupaj na koncu preprosto ni bilo dovolj lepo, da bi morda mislil tudi na uvrstitev na svetovno prvenstvo. Ima pa zdaj kljub vsemu vsaj potrditev, da ima dar za pripravo odličnih receptur, kar po malem vedno poskuša tudi v domačem lokalu. Vedno se najde kakšen okus, ki je malce bolj eksotičen. Zdaj ima, na primer, karibski zajtrk: bananov sladoled s kavnim prelivom in mletimi lešniki ter mandlji. Omeni še panakoto s karamelo, drugo pa se, pravi, menja sproti in po potrebi, nabor v sladoledarni pa nikoli ne pade pod dvajset okusov. Drugi slovenski tekmovalec je bil Tine Valič iz novogoriške, Perline Dolce Vite. Ta se je na slovenskem državnem prvenstvu, kjer so izbirali tekmovalce za EP, aprila uvrstil na prvo mesto, tudi tokrat je mednarodne sodnike vseh profilov poskušal navdušiti s svojo sladoledno inačico prekmurske gibanice, in kot smo slišali, je bila tudi ta sodnikom všeč. Naj spomnimo: gre za kreacijo, ki temelji na skutinem sladoledu z reinterpretacijo sestavin prekmurske gibanice, od maka do jabolčnega sorbeta, med plastmi krhkega testa in orehov ter na vrhu krokanta iz listnega testa.

ni podpisa
ni podpisa


Na prvenstvu, ki je bilo v kampusu bolonjske univerze sladoleda in v okviru tako imenovane svetovne turneje (Carpigiani Gelato World Tour), so bili med 20 sodelujočimi najboljši trije tekmovalci iz Nizozemske, Madžarske in Grčije. Poglejmo, kakšne kombinacije okusov so sodnike najbolj navdušile: prvouvrščeni Nizozemec Erik Kuiper iz sladolednice De Ijskuip je pripravil jogurtov gelato, uporabil je mleko lastnih jerseyjskih krav v kombinaciji z okusom pomladnega medu lokalnega čebelarja ter malinami in orehi iz domačega in sosedovega vrta. Drugouvrščena tekmovalka je imela okus Moja čokolada: nenavadno sladko-kislo kombinacijo. Čokolada je bila 70-odstotna (São Tomé), z dodatkom pasijonke, za hrustljavost je dodala koščke zapečene palačinke. Na tretjem mestu je bil grški predlog: arašidi s slano karamelo. Ko pa smo že ravno pri okusih, še nekateri drugi predlogi, ki padejo v oči: kari banana mango z infuzijo limonske trave, rožnata grenivka, zvezdati janež in meta, črni čaj z malino ter bergamotko in pistacijo, figa z makom in pastinakom...

Trije najboljši se bodo v začetku septembra za naziv najboljšega na svetu v Riminiju pomerili s 33 drugimi, izbranimi na svetovni turneji.



Fotografije: Carpigiani

Preverite še: Čokoladni mousse z malinovo kremo



Datum Objave: 3.8.2017 ob 09:08

Več iz te teme:

sladoledkulinarikatekmovanjeprvenstvoItalijadimljena čokolada

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.