Jajčevci: Triki za fit pripravo

Kar veliko je takih, s katerimi iz kalorične variante teh sijočih vijoličnih plodov narediti lahko in skoraj nič mastno jed.

Zreli pri rezanju spominjajo na gobje klobuke, tudi olja popijejo veliko kot gobe. Kar veliko je trikov, kako iz kalorične variante jajčevcev narediti lahko in skoraj nič mastno jed.

1. Lahko jih narežemo na rezine, posolimo, in ko se orosijo, obrišemo s papirnato brisačo (nikar s kuhinjsko krpo, ker so sledi zelo obstojne, tako rekoč večne). Tako pripravljen bo vpil manj maščobe med peko.

2. Rezine nekateri potunkajo v vodo, obtežijo in odcedijo. Jajčevec postane mehek, spužvast, nič od njega. Z namakanjem izgubi grenčino, kar je škoda, saj je to njegov značilni okus, grenčine pa so zdravilne za jetra. Zmotno je mnenje, da je tisto, kar greni, škodljiv solanin. Solanin je zlasti v nezrelih plodovih, ki so po navadi majhni, ozki in zelo trdi, v notranjosti pa zelenkasti namesto kremno beli z vidnimi rjavkastimi semeni.

3. Zrel sijoč jajčevec je čisto zdrava zelenjava. V temnem ovoju ima nekaj koristnih vitaminov, zato ga nikar ne lupimo. Sredica vsebuje kalij, natrij, magnezij, vlaknine in ima blag odvajalen učinek.

4. Za manj kalorično jed jajčevec narežemo na kocke, na hitro obrnemo na maščobi, kjer smo prej prepražili čebulo in česen, nato pa zalijemo s kašo iz zrelega, gostega paradižnika. Jajčevec se bo bolj kuhal kot pekel, zato pa ne bo kriv za odvečne kalorije. Okus dokončamo z mediteranskimi začimbami, baziliko, origanom, omako pa zlijemo čez testenine, vmešamo v kuhan riž ali pojemo s kruhom. Večinoma kuham zdravo, so pa dnevi, ko se za to sploh ne zmenim. Poletje ima zame še dovolj objestne, samovoljne energije, da jajčevce kdaj ocvrem na veliko olja in nimam pri tem nobene slabe vesti.

Foto: nevarpp/Thinkstock

Poskusite še: Pisani ratatuj

Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana