Januarja se začenja veganuar: veganski mesec

Priljubljeno gibanje veganuar ima vse več sledilcev, ki prisežejo, da bodo mesec dni uživali samo vegansko prehrano.

Prvega dne novega leta se začne tudi »veganuar«, mesec, ko prisežemo, da se bomo držali veganske diete. Vse bolj priljubljeni izziv, ki sta ga leta 2014 sprožila Britanca Jane Land in Matthew Glover, ima vsako leto večje število privržencev in sledilcev, širi pa se v Nemčijo, Združene države Amerike in v 175 držav po svetu. Letos je prek družbenih medijev svoje sodelovanje priseglo že več kot 100 tisoč uporabnikov. Do konca leta jih pričakujejo še 250 tisoč.

Vsak, ki se odloči, da bo sodeloval pri veganskem januarju lahko na uradni spletni strani svetovnega gibanja odda svojo prisego. Na voljo je tudi več nasvetov, kako se lotiti spremenjenega jedilnika in recepti za vse tiste, ki se bojijo, da jih čaka mesec dni takšnih in drugačnih solat.

Vegansko, vegetarijansko ali vsaj manj mesa

Poleg tega bo več trgovin poskrbelo, da bodo veganuarja napolnili police z veganskimi izdelki. Čeprav vpliv na mesno industrijo še ni znan, so trgovci že več let zapored zaznali manjšo prodajo mesnih izdelkov (predvsem januarja). To seveda nujno ne pomeni, da ljudje prehajajo na vegansko prehrano, vendar pa jih veliko zmanjša količino mesa v svoji prehrani.

Na našem portalu za veganske recepte skrbita Beba in Hana Splichal.
Veganska juhica

Tisti, ki svetujejo uporabnikom, odločenim, da bodo mesec dni uspešno sledili veganski dieti, priporočajo, naj kupujejo čim manj vnaprej pripravljenih veganskih izdelkov in se raje lotijo priprave jedi kar sami. Najbolje je, da uporabijo čim bolj svežo ali sezonsko zelenjavo in sadje.

Tudi slavni so del veganuarja

Med slavnimi podporniki veganuarja sta ameriška igralca Joaquin Phoenix in Mayim Bialik, pa številni športniki, kuharji in novinarji. »Če zaskrbljeno opazujete podnebno krizo in nasilje, ki vlada v naši prehranjevalni verigi, ter si želite, da bi lahko nekaj naredili – potem lahko! Takoj! Pridružite se veganuarju,« je bil jasen Joaquin Phoenix.

Priporočamo še: Odlična rižota iz kvinoje

Fotografije: Getty Images

Tjaša Sterle Polak

Novinarka iz vasi pod Stolom. Med hribi pogrešam morje, na plaži pa gore. Pogovarjam se z živalmi in kuharskimi recepti, ki mi ne uspejo, a se vztrajno trudim, ker preveč rada jem.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana