Je to, kar kuhate, res bolonjska omaka? Kaj bi rekli Italijani!

Italijanski chefi bi se držali za glavo.

Bolgnese, ragu, bolonjska – mesna paradižnikova omaka za testenine se mariskdaj znajde na naših jedilnikih, saj je pripravljena hitro in precej enostavno.

Ha, tako smo mislili! A če bi zgornji stavek izrekli pred italijanskim chefom, bi se ta le prijel za glavo in nas okaral, da nimamo pojma. Hitrost in bolonjska omaka namreč nimata stične točke.

V pravi italijanski omaki pa nimata kaj iskati niti maslo niti smetana. Največji zločin pa je uporaba napačne vrste mesa. Katastrofa!

Zato si le zapišite za uho pet temeljnih pravil, ki se jih je treba držati pri kuhanju te omake, dodajamo pa tudi avtentičen recept, ki ga je za Telegraph potrdil celo sloviti italijanski chef Massimo Bottura.

Pravo meso

Nikakor ne poskušajte govedine zamenjati s svinjino, kaj šele mletim puranjim mesom. Glavni steber dobre bolonjske je dobro meso in tega dejstva nikar ne smete pozabiti.

Dolgo kuhanje

Dlje kot boste kuhali omako, bolj se bodo okusi povezali, končni rezultat pa bo gladka omaka odličnega okusa. Za dobre stvari se splača počakati!

Dobro vino

Italijani obožujejo vino in z njim zelo radi tudi kuhajo. V omako seveda ne vlivajte dragocene starane buteljke, a vseeno preverite etiketo ter mesa ne marinirajte v najcenejši znamki.

Prave testenine

Z bolonjsko zmotno prelivamo špagete in njoke, češ, da je to prava italijanska kombinacija. Italijani vam bodo razložili, da bolognese sodi izključno k rezancem tagliatelle, na katere se omaka slastno oprime.

Sestavine

– 2 veliki žlici oljčnega olja
– 6 rezin slanine
– 2 veliki čebuli
– 3 stroki česna
– 2 sesekljana korenčka
– 1 steblo stebelne zelene
– 1 kilogram mletega govejega mesa
– 2 kozarca rdečega vina
– 2 pločevinki sesekljanih paradižnikov (ali svežih)
– 2 lovorjeva lista
– sveže mlet črn poper
– 800 do 1000 g testenin tagliatelle
– sveže nariban parmezan za postrežbo

Priprava

1. V veliki ponvi segrejte olje in na srednjem ognju opecite sesekljano slanino. Dodajte sesekljano čebulo in česen, dokler se ne zmehča. Povečajte ogenj in dodajte mleto meso. Pražite, dokler ne postane rjavo. Vlijte vino in pustite vreti, dokler se prostornina omake ne zmanjša za vsaj tretjino. Zmanjšajte temperaturo in dodajte nasekljano zeleno in paradižnik.

2. Prekrijte s pokrovko, omaka pa naj brbota pri srednji temperaturi od ure do ure in pol. Vsake toliko pomešajte.

3. Osolite vodo in jo zavrite v velikem loncu. V njej skuhajte tagliatelle, jih odcedite in razdelite na krožnike. Še preden jih prelijete z omako, jih potresite s parmezanom. Dodajte veliko omake, popoprajte in potresite s parmezanom.

Preberite še: Bottura: Brez etike kuhinja nima lepote, tehnologija pa vrednosti

Fotografija: Thinkstock

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana