To je najbolj varen način za odmrzovanje mesa

V kuhinji se radi poslužujemo trikov in bližnjic, a pri odmrzovanju mesa se moramo slednjim odreči.

V zamrzovalniku je vedno priročno hraniti nekaj mesa. Bodisi je to piščanec bodisi paket mlete govedine, iz katere lahko pripravimo marsikaj, nam bo zaloga prišla nadvse prav. Predvsem med tednom, ko morda nimamo časa za nakupovanje sveže zaloge.

A pri odmrzovanju mesa moramo biti previdni. Ker sodi med živila, s katerimi moramo ravnati malce bolj pozorno, je prav, da se o tem malce poučimo. Sploh, če je v naši navadi hitro odmrzovanje mesa.

Pozabite na vročo vodo in mikrovalovno pečico

Ste ob zadnjem stavku zastrigli z ušesi? Tudi mi smo se počutili krive, ko smo izvedeli, da odmrzovanje z vročo vodo ali celo z mikrovalovno pečico nikakor ni varno. Prav tako pa hitri preskoki med temperaturo meso zakrknejo. »Najbolje je meso odmrzniti v hladilniku,« je za portal Food 52 povedal Grant Hon, chef v znanem ameriškem podjetju Omaha Steaks. »Le na ta način ostanejo sočni.«

Meso je tako najbolje vzeti iz zamrzovalnika en dan, preden ga želite uporabiti. Postavite ga v hladilnik in pustite, da se tam počasi tali. Hladna temperatura v hladilniku bo preprečila, da bi se ustvarili pogoji za ugoden razvoj bakterij, meso pa bo obdržalo svojo prvotno teksturo.

Postopek lahko malce pohitrite

Odmrzovanje pod vročo vodo je lahko nevarno, metoda v hladilniku pa res dolgo traja. In ker se tudi nam zgodi, da pozabimo zrezke iz zamrzovalnika prestaviti v hladilnik za kosilo naslednjega dne, se je včasih pač potrebno znajti. Kot pravi chef Hon, lahko uberemo hitro pot tako, da uporabimo hladno vodo. Če bomo namreč meso pustili pod tekočo hladno vodo, se bo odtalilo v dobre pol ure. Pazite le, da ne boste porabili prevelikih količin vode in pipe ne odprite na največjo jakost. Nič kaj varčen in okolju prijazen način, kajne? Priporočamo, da mrzlo vodo le nekajkrat zamenjate.

Fotografija: Getty Images
Vir: Food52

Preverite še: Pokrita piščančja pita s šparglji in šampinjoni
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana