To je nov najhitrejši način za lupljenje krompirja

Ker se krompir pogosto znajde na našem jedilniku, je pametno, da se ga naučimo kar najhitreje olupiti.

Krompir bi brez težav lahko uvrstili med največkrat uporabljene sestavine pri nas. Iz njega pa je pripravljenih tudi kar nekaj slovenskih tradicionalnih jedi. Ker ga lahko skuhamo na tisoč in en način, ga imamo skoraj vedno na zalogi, mnogi celo v večjih količinah. V tem primeru ga moramo seveda pravilno shranjevati, da bo čim dlje ostal uporaben. Ali veste, ob katero sestavino ga ne smemo nikoli položiti?

Priporočamo: Krompirja nikoli ne smete shranjevati zraven te sestavine

A tokrat nimamo pozornosti na pospravljanju sestavin in na receptih. Na vrsti je trik, kako krompir kar najhitreje olupiti, ta pa vam bo prišel prav sploh takrat, ko pripravljate kosilo za več ljudi. Lupljenje krompirja je namreč lahko kar zamudno opravilo in prepričani smo, da se vam bo zdela tiktok zvijača, ki jo razkrivamo tokrat – spet smo brskali po kulinaričnih zavihkih družbenih omrežij – nadvse uporabna.

Tiktok zopet navdušil s kuharskim trikom

Trik je padel na pamet tiktok uporabniku, ki je bil zaposlen v restavraciji. Samo predstavljajte si, da vsak dan lupite krompir za ogromne količine ocvrtega krompirčka. Nič čudnega, da vam po glavi hodijo različni eksperimenti, kako biti pri delu čim bolj efektiven in praktičen. In prav tak je tudi trik v spodnjem videu.

Lupljenja se torej lotimo tako, da krompir trdno napičimo na vilice in se nato z lupilcem vzdolžno lotimo olupka. Na koncu vilice odstranimo in olupimo še preostalo rjavo zaplato. Trik pa je uporaben predvsem takrat, ko moramo biti pri lupljenju nadvse hitri, hkrati pa je nadvse varen in pri njem ne tvegamo, da bi si z lupilcem poškodovali prste. Takšen postopek naj bi bil namreč kar 1,6-krat hitrejši od običajnega, ko pri lupljenju ne uporabljamo vilic.

In če se vam mudi, vam izdamo še en trik, ki pa bo čas prihranil po lupljenju. Še preden se lotite krompirja, na pult postavite kos papirnate brisače in gomolje lupite nanjo. Tako boste, ko boste z delom zaključili, vse skupaj le v eni potezi vrgli v koš za smeti in prihranili minute, ki bi jih zapravili za čiščenje kuhinjske površine.

Preberite še: Howard George/Pečen mladi krompir na dva načina

Fotografija: Anjelika Gretskaia/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana