To je razlog, da pri naslednji peki nujno uporabite tudi kislo smetano

Kisla smetana je skrivna sestavina mnogih mojstrov, ki slovijo po puhastih in mehkih kolačih.

Če niste vegan, imate v tem trenutku skoraj zagotovo v hladilniku kakšen lonček kisle smetane. Kako je ne bi imeli, ta bogata mlečna sestavina se prileže skoraj k vsaki jedi in težko najdemo krožnik, ki ga velika žlica kisle smetane ne bi še izboljšala. In tako je tudi pri peki. Kisla smetana bo odigrala ključno vlogo, če si želite speči puhast, sočen in slasten kolač. Ali pa biskvit za torto. Mafine? Tudi. Pravzaprav je kisla smetana pri peki vaša najboljša prijateljica, ki nikoli ne razočara.

Preberite tudi: Vodič po smetanah: kaj so creme fraiche, half-half, double cream, mileram …

Se vam zdi, da pretiravamo? Naj vam razkrijemo, zakaj jo morate tudi sami prihodnjič vmešati v zmes za slastno slaščico.

Kot je za portal Food&Wine razložila Tracy Wilk, chefinja z Inštituta za kulinarično izobraževanje (Institute of Culinary Education), je kisla smetana čisto navadna smetana, ki je bila kisana s pomočjo mlečnokislinskih bakterij. Slednje tako spremenijo teksturo običajne smetane ter ji dodajo značilen kiselkast okus. Ta pa se nadvse prileže v sladicah in obogati okus, ki bi ga te imele sicer. Ker je kisla smetana polna maščobe – navadno je ta okoli 20-odstotna – pri peki tudi izboljša teksturo in biskvit naredi bolj puhast in nežen.

Maščoba za bogatejšo teksturo

Maščoba katerekoli vrste sicer pri peki vedno pomaga obogatiti teksturo. Ker krajša glutenske povezave, bodo kolači nežnejši, več maščobe boste uporabili. In seveda priporočamo, da se zatečete h kisli smetani.

Če slednje slučajno nimate pri roki, lahko podoben učinek dosežete tudi tako, da v mleko vlijete žličko limonovega soka, ter počakate, da se vse skupaj malce sesiri. Učinek bo podoben kot pri kisli smetani, seveda pa je potrebno, da v tem primeru uporabite čim bolj mastno mleko.

Preberite še: Slovenska jed, ki se je znašla na Guardianovem seznamu evropskih specialitet

Fotografija: Getty Images

 

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed