To je razlog, zakaj morate riž po kuhanju vedno sprati

Izpiranje riža.

Riž moramo vedno sprati, razen v nekaterih primerih.

Imate radi riž? In kako pogosto ga uživate? No, če bi živeli v Aziji, brez njega skoraj ne bi mogli živeti. Riž skupaj s koruzo in pšenico predstavlja kar 42 odstotkov zaužitih kalorij na svetu, več kot polovici svetovnega prebivalstva pa predstavlja osnovno živilo.

Ker gre za nadvse praktično in hranilno sestavino, riž nadvse radi uživamo tudi v Evropi, a čeprav ga večino pridelajo na azijskem kontinentu, med velike proizvajalce riža sodi tudi sosednja Italija. Ta je seveda zelo znana porabnica in pridelovalka. Samo pomislite na kremaste rižote in arančine! No, in ko smo ravno pri rižotah, te sodijo med redke primere, ko nam riža ni potrebno izpirati.

Morda smo malce hitro preskočili temo, pa vendar. Danes smo vas želeli poučiti o izpiranju riža, ko je enkrat kuhan. Izpiranje z vodo namreč odstrani odvečen škrob, pa tudi morebitne druge delce (na primer lupine), ki med kuhanjem priplavajo na površje in jih ne želimo pojesti.

Izpiranje riža bo ločilo posamezno zrnje ter odstranilo škrobnato sluz, katere si nikakor ne želimo videti na krožniku. Izjema so kaša, mlečni riž ali rižota, kjer nam bo škrob pomagal pri kremasti teksturi. V vseh drugih primerih pa se moramo škroba pred serviranjem znebiti, saj v nasprotnem primeru riž ne bo tako okusen. Pa tudi videti ne bo nič kaj mamljivo.

Kako ga odcediti?

Če imate doma cedilo, je odvisno, kako velike so njegove luknje. Če so te prevelike, vam bo večina riža ušla v lijak. Priporočamo, da riž, ko je kuhan, najprej ločite od tekočine, v kateri ste ga pripravljali. Pomagajte si s pokrovko in iz priprtega lonca odlijte večino tekočine, nato pa v lonec ponovno nalijte tekočo vodo ter s krožnimi gibi pretresite lonec. Riž se bo tako opral in voda, ki jo boste ponovno odlili, bo manj bela, kakor pri prvem odcejanju. Postopek ponovite dvakrat do trikrat, dokler voda ne bo skoraj kristalno čista. V celoti prozorna namreč ne bo. Na koncu pa lahko riž stresete še skozi cedilo, da se znebite vse odvečne vode.

Sedaj, ko smo se znebili škroba, pa lahko riž pripravimo po svoje. Zabelimo ga na maslu ali pa ga prepražimo v ponvi in naredimo pražen riž.

Preberite še: Puhasta omleta, za katero norijo na spletnih omrežjih

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed