To je živilo, ki ga nikoli ne smete zamrzovati

Tole nas je kar malce presenetilo. A če dobro razmislimo, nam je jasno, zakaj zamrzovanje ni najboljša ideja.

Zamrzovanje je ena izmed najbolj preprostih možnosti podaljševanja roka trajanja posameznim živilom. O tem, kako jih pravilno pripraviti na hrambo v zamrzovalniku, smo pisali tukaj. Tako se lahko skoraj za vsako skupino živil naučite sistema, da bodo za nadaljnjo uporabo počakala kar najdlje.

Zamrzovalnik je v tem času naš najboljši prijatelj za shranjevanje presežka pridelkov z vrta in sadovnjakov, saj je včasih težko sproti porabiti vse, kar obrodijo vrtne rastline. V zamrzovalniku brez težav shranjujemo tudi mlečne izdelke, ki bi se sicer že prej pokvarili. Obstaja pa živilo, ki ga res nikoli ni priporočljivo zamrzniti.

Če imate radi sladko in veliko pečete, imate najverjetneje doma vedno pri roki čokolado. To je najbolje hraniti v temnem in hladnem prostoru, kjer mora biti ozračje čim bolj suho. Marsikdo jo shranjuje v hladilniku, nekateri pa celo v zamrzovalniku. A kot smo že zapisali, to ni najboljša ideja.

Preberite tudi: Vam nikakor ne uspe lep čokoladni obliv, pralineji pa so brez leska? Tako boste obvladali čokolado!

Čokolada je nadvse občutljiva na spremembo temperature

Čokolada je namreč izredno občutljivo živilo na spremembe temperature. Gotovo veste, kako lepo se stopi, ko jo postavite nad vročo kopel. In če se odlično obnaša, ko ji doziramo vročino, ji hladne temperature ne ustrezajo kaj preveč. Večina hladilnikov in zamrzovalnikov ima namreč težave s pretokom zraka, zato se velikokrat v njih nabere vlaga. Če tja tako v dobri veri postavite tablico čokolade, se bo med njo in embalažo nabral kondenz in to boste opazili tako, da površina čokolade ne bo več enotne barve.

To se zgodi, ker se pri nizkih temperaturah emulzija kakava, sladkorja in kakavovega masla razsloji. Slednje bo tako prodrlo na površje in zato videz čokolade ne bo več enak. Prav tako pa bo spremenjena tudi tekstura. Na slabše, seveda. In v tem primeru se bo čokolada slabo odzvala tudi, ko jo boste poizkusili uporabiti pri peki.

Preberite še: Vse, kar morate vedeti o zamrzovanju sladic

Fotografija: Getty Images

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana