Jedi, ki jih morate poskusiti na dopustu v Grčiji

Mnogi Grčijo povezujejo z antičnimi ostanki in sanjskimi plažami, a v tej deželi se tudi dobro je.

Tudi midva s Simonom se tja rada vračava prav zaradi tamkajšnje kulinarike – sveža zelenjava, osvežilni jogurt, aromatični siri, začimbe, olivno olje, preplet Orienta oz. Balkana in Sredozemlja … Ni lepšega kot posedati v domači taverni in se razvajati z lokalnimi dobrotami, medtem ko te boža svež vetrič z morja. Če ste se tudi vi letos odločili, da poletne počitnice preživite v Grčiji in se predate tamkajšnji kulinarični pustolovščini, je tukaj nekaj najinih namigov, kaj se mora znajti na vaših krožnikih.

Grška solata

Čeprav že stereotipna jed, ki jo najprej povežemo s to deželo, pa vendar: strežejo jo povsod. Osvežilna in sveža zelenjava s konkretno rezino sira feta, posuta z mešanico začimb, je v vročih dneh zagotovo na mizah vsakega domačina in turista. Brez nje v Grčiji poleti ne gre.

Foto: Preto_perola/Thinkstock

Tzatziki

Mrzel jogurt, sočne kumare in obilica česna je še ena zmagovalna kombinacija za vroče poletne dni. Midva ga imava najraje kar s svežim belim kruhom in ga imava za predjed ali hitro malico. Odlično se poda tudi zraven glavnih jedi, predvsem s krompirjem in jedmi z žara.

Giros, pita in souvlaki

Čeprav Grki radi uživajo v hrani in druženju, ne zaostajajo niti s ponudbo hitre ulične hrane. Ko nimava časa za posedanje v taverni, poseževa po tovrstni hitri malici. Najbolj popularni so giros (podobnost najdemo v turškem kebabu), souvlaki (meso na žaru v stilu ražnjičev) ter različne vrste pit iz vlečenega testa, ki jih Slovenci radi poimenujejo kar z besedo burek.

Foto: rez-art/Thinkstock

Morska hrana

O, ja, ljubitelji morske hrane v Grčiji ne boste razočarani. Obalni kraji vas bodo navduševali s svežo izbiro rib, škampov, školjk in ostalih mehkužcev. Nad različnimi pripravami hobotnice sem bila skorajda vzhičena: privoščila sem si jo vsak dan in tako spoznala, da ima vsaka taverna svoj stil priprave, uporabe začimb in izbire prilog.

Enolončnice na sto in en način

Ni lepšega kot najti lokalno taverno sredi ničesar, kjer za mizami sedijo domačini in prav lenobno srebajo enolončnico. Jedi na žlico teknejo vedno – ob mrzlih zimskih dnevih ali ko se temperature dvignejo krepko nad 30 stopinj.

Jagenjček ali kozliček

Pravzaprav ni važno, ali boste naročili enolončnico ali mesno jed – v večini primerov se bo pred vami znašel kozliček ali jagnjetina. Če boste imeli srečo z izbiro taverne in bo meso resnično mlado, sveže ter pravilno pripravljeno, se vam bodo grižljaji kar topili v ustih. Poskusite recimo jagnječji kleftiko, kombinacijo mesa, zelenjave in fete, spečeno v pergamentnem papirju.

Foto: loooby/Thinkstock

Za posladek

Grška kulinarika pri posladkih ni najbolj izvirna, največkrat postrežejo kar baklavo ali jogurt z medom in orehi, tudi sadje. A nekaj lahko trdiva: posladek bo razkril, ali ste zavili v pravo pristno domačo taverno ali tisto, ki je namenjena bolj ali manj turistom. Pristne taverne namreč tako kot včasih sladico postrežejo povsem brezplačno in kot zahvalo gostu, da je obedoval pri njih.

Pivo in frape

Ne posegajte po tujih, uvoženih pivih, za osvežitev si naročite lokalno. Tako bo ceneje in bolj avtentično. K postanku v senci odlično paše tudi kremasta in penasta ledena kava oziroma frape. Cene so res nekoliko višje kot pri nas, a ob pivu, vinu ali frapeju vam postrežejo še prigrizek.

Če vas pot zanese na priljubljeni otok Lefkas, še nekaj najinih najljubših tamkajšnjih tavern:

Taverna Veranta

Je blizu mesteca Kalamitsi in ima odličen razgled ter dobro hrano. Tudi postrežba je precej hitra, zlasti v primerjavi z ostalimi tavernami, kjer so vsi malo bolj ‘na izi’.

Taverna Georgalakis

Najdemo jo blizu kraja Evgiros. Je družinska in zato res tista prava pristna, domača, ki sva jih na otoku žal premalo obiskala. Lastniki so zelo prijazni, hrana pa je odlična. Ne strežejo morske hrane, zato pa imajo zelo okusne enolončnice in obare. Priporočava!

Taverna Ionio

Če se boste zadrževali na eni od najlepših plaž otoka Lefkas Egremni, za večerjo in ob sončnem zahodu obiščite taverno Ionio. Zunanja terasa ponuja lep razgled na Jonsko morje, na njej pa postrežejo okusno hrano po dostopni ceni.

Taverna Elena

Našli jo boste v zalivu Vlicho blizu mesteca Geni. To je še ena simpatična domača taverna, ki leži tik ob morju, mizo boste lahko rezervirali celo na zasebnem pomolu. Pričakujete lahko prijazno osebje in dobro hrano ter čudovit razgled na številne jadrnice v zalivu.

Besedilo: Nina in Simon Kogej, blogerja Nina potuje

Naslovna fotografija: Lisovskaya/Thinkstock

Preverite še: Kjer je veliko domačinov, se vedno odlično je!

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana