Jutranje dileme ali kako si olajšati pospravljanje po zajtrku

Za dober zajtrk se vedno splača vstati. Kdo pa bo pospravil?

Najlepša so jutra, ko si lahko privoščimo miren in bogat zajtrk, ki je sestavljen iz posameznih komponent, ki jih sicer med tednom v paniki kar stresemo vase. Vitaminski smuti, umešana jajčka, popečena slanina in skodelica dišeče kave za po vrhu!

A ko se jutranja pojedina konča, nastane dilema – kdo bo pospravil vse te krožnike in ponve? Da boste za seboj pustili čim manj umazane posode in drugih ostankov zajtrka, ki vam bodo mračili misli čez dan, vam tokrat svetujemo, kako najučinkoviteje pospraviti maščobo, kosmiče in še marsikaj, kar priča, da ste dan pričeli z okusnimi grižljaji.

Naj vam blender ne pokvari dneva

Seveda raje pomivamo krožnike kot pa zahtevne posode z rezili, a pomivanje blenderja nikakor ni tako zapleteno, kot se zdi na prvi pogled. Vse kar morate storiti je, da ga po uporabi nemudoma sperete pod močnim curkom vode. Sledi le še nekaj potegov z gobico in blender je pomit v manj kot pol minute.

Z maščobo nikar v lijak

Slanina lahko za seboj pusti pravo packarijo, a ostankov maščobe nikar ne odlivajte v korito. Ta se bo namreč v ceveh strdila in jih zamašila. Namesto tega maščobo odlijte v prazno konzervo ali jogurtov lonček, če ga imate pri roki, ter vse skupaj odvrzite v smeti. Seveda, ko bo maščoba hladna.

Kam s kavno usedlino?

Tako kot z maščobo – nikakor v lijak. Ostanki vaše jutranje razvade se bodo zagozdili v ceveh, vi pa si v kratkem gotovo ne želite v goste povabiti vodovodarja. Ponujamo vam dve alternativi; kavno usedlino lahko potresete v lončke vaših rastlin, kjer bo služila kot hranljivo gnojilo, lahko pa jo postrgate v steklen lonček, ter jo postavite v ozadje hladilnika. Kava bo tam služila kot osvežilec zraka, saj bo nase pritegnila neprijetne vonjave.

So vam ostali kosmiči?

Včasih so oči bolj lačne od želodčka, razmočene kosmiče pa si bomo težko prihranili za popoldan. A kam z ostanki? Kosmiči bodo zamašili odtok, mleka pa ne moremo vreči v smeti. Pomagajte si s cedilom! Nad koritom precedite mleko, kosmiče pa otresite v smeti. Cedilo le še oplaknete in že ste nared za tek po jutranjih opravkih. Seveda pa pazite, da se hrana v smeteh ne znajde pogosto.

Oh, te ponve

Ko pečete jajca, morate ravnati preventivno. Če želite, da bo pomivanje posode mačji kašelj, vedno uporabite takšno s premazom proti sprijemanju. Tako boste lahko skoraj vso maščobo odstranili že s toplo vodo, z nekaj detergenta pa bo ponev čista v nekaj sekundah.

Pa lep dan!

Preberite še: Ne zavrzimo čajnih vrečk

Fotografija: Thinkstock

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana