Školjke: pravila nakupa in priprave

Osnovno pravilo za nakup in pripravo školjk: sveže morajo biti zaprte, med kuhanjem pa se morajo odpreti, sicer so neužitne.

Po nenapisanem pravilu, da školjke lahko jemo le v mesecih, ki imajo v imenu črko r, tega morskega sadeža poleti ne bi smelo biti na jedilniku. Pa seveda ni tako. Pravzaprav nam poleti še bolj teknejo, zlasti na morju. Njihova priprava je precej preprosta, vendar moramo biti zelo pazljivi, saj so pokvarjene školjke zelo nevarne, z njimi se namreč lahko zastrupimo. Ker se na vročini hitreje pokvarijo, je poleti potrebna še toliko večja previdnost. Sicer so školjke hranljivo živilo in dragocen vir nenasičenih maščobnih kislin omega 3, bogate pa so tudi z vitaminom B1, beljakovinami in minerali. Pomembno je, da rastejo v neoporečnem morju.

Kupimo še žive, zamrznjene pa vakuumsko zapakirane

Sveže kupimo v ribarnici ali – če imamo srečo – kar pri ribičih. Školjke vedno kupujemo žive, kar preverimo s tem, ali so odprte ali zaprte. Užitne so zaprte oziroma se na dotik takoj zaprejo. Školjka, ki ne reagira, je mrtva in neužitna. Zavržemo tudi tiste, ki splavajo na površje, če jih potopimo v vodo. Med kuhanjem se zgodi preobrat, namreč tiste, ki so užitne, se odprejo, neodprte pa zavržemo.

Če kupujemo zamrznjene, je najbolje izbrati vakuumsko zapakirane. Školjke, na Jadranu so med najbolj priljubljenimi klapavice, lahko kupimo očiščene ali v lupini. Očiščene najpogosteje uporabimo za pripravo rižote ali omake za testenine, medtem ko tiste v lupinah najbolj teknejo v preprosti omaki, ki jo povsod povzemajo od Dalmatincev. Slovita buzara je lahko bela ali rdeča, prav vsaka pa med pripravo popije deci ali dva vina.

V lonec z njimi!

O buzari sicer vsi vemo vse, tudi kuharji so se pripravljeni spreti, kateri recept je pravi, na primer s čebulo ali brez, od kod izhaja beseda buzara, pa je že trši oreh. Pravzaprav pomeni buzara posodo, v kateri so nekoč ribiči kuhali morske dobrote.

Školjke pred pripravo dobro očistimo, najprej jih speremo z vodo, da odstranimo pesek in mulj, potem jim ostrgamo lupine, kjer se nabira nečistoča. Nazadnje jih še enkrat speremo pod tekočo vodo. Običajno jih pripravljamo v omakah, kuhane so, ko se odprejo. Med kuhanjem ne dolivamo vode, saj je same izločijo dovolj. Prav tako jih ne solimo, saj so že slane. Velja tudi, da svežih klapavic ni priporočljivo uživati, medtem ko so surove ostrige prava specialiteta.

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Thinkstock/zia_shusha

Preberite še: Na belo ali rdeče

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana