Kaj je »buttermilk«, za kaj ga uporabljamo in kako ga nadomestimo, ko ga zmanjka v hladilniku?

Gotovo ste med iskanjem recepta za popolno rojstnodnevno torto že naleteli na »buttermilk«.

Kadar brskamo po tujih portalih z recepti, pogosto naletimo na nepoznane sestavine, ki nam malce otežijo nakupovanje. Včasih je njihov prevod težko poiskati že na spletu, velikokrat pa se zgodi, da jih ne moremo najti niti v dobro založenih slovenskih trgovinah.

Preberite tudi: Sam svoj mojster mlečnih dobrot

Vsaka kuhinja ima svoje kulinarične posebnosti in sestavine, ki ponavadi uspevajo oziroma se pridobivajo v določenem okolišu. In čeprav tokrat ne gre za določeno ameriško ali britansko sestavino, ravno v angleških receptih pogosto naletimo na »buttermilk«.

Masleno mleko nastane kot stranski produkt pri pridobivanju masla, odlično pa je to, da ima ta mlečni napitek nizko vsebnost maščobe. Pri nas ga poznamo pod imenom pinjenec in ga je možno kupiti v skoraj vsaki trgovini z živili.

A včasih se domačega slaščičarstva lotimo spontano in takrat pinjenca morda nimamo pri roki oziroma v hladilniku. A nič še ni izgubljeno, saj lahko nadomestek zanj sami pripravimo doma iz le dveh sestavin, naš kolač, torta ali česar koli smo se pač lotili, pa bo imel prav tako fino strukturo, kot smo si je zaželeli. Pinjenec namreč pripomore, da je testo ravno prav mehko in rahlo, teh lastnosti pa si gotovo ne želimo izgubiti zaradi pomanjkanja ene sestavine.

Kako se ga lotimo?

Za pripravo nadomestka potrebujemo le limono, mleko in dodatnih deset minut. V skodelico nalijemo mleko, ki mu dodamo čajno žličko limonovega soka. Premešamo ter pustimo stati na sobni temperaturi dobrih deset minut. Pripravek je sicer nekoliko redkejši od pravega pinjenca, a bo v receptu enako dobro odigral svojo vlogo, mi pa bomo tako lahko brez težav dokončali peko.

Pinjenec lahko nadomestite tudi s tekočim jogurtom ali mlekom, v katerega vmešate nekaj žličk kisle smetane.

Preberite še: Kako enostavno pretvarjati tuje merske enote?

Fotografija: Thinkstock

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.