Kaj je razlika med ajvarjem, pindžurjem in lutenico

Z iskanjem odgovora na internetu nismo prišli nikamor, kajti vse je pomešano, vsak pa suvereno dodaja sestavine po lastnem okusu. Zato smo se obrnili na nekoga, ki to mora vedeti.

Bakina Tajna

Najprej smo vprašali v Atlantic Grupo, kjer imajo program Bakina tajna. Pri njih gre za tri izdelke na enaki osnovi, razlike so v dodanih sestavinah, in sicer: ajvar je pripravljen na tradicionalni način iz najkakovostnejše pečene paprike, s kisom, oljem in soljo.

Pindžur poleg sestavin ajvarja vsebuje paradižnik in česen, lutenica pa mora biti narejena iz sestavin, ki se uporabljajo za ajvar, ter paradižnika, peteršilja, česna in čili paprike, so nam pojasnili.

Eta Kamnik

Pri kamniški Eti, kjer tudi delajo te zelenjavne namaze, smo dobili drugačne podatke: njihov pindjur vsebuje pečeno papriko, čebulo, paradižnike, jajčevce, pekoče feferone in začimbe. Ajvar vsebuje papriko, jajčevce in začimbe. Feferon dodajo v pekočo različico. Lutenica pa je iz pečene paprike, paradižnika, korenja in pekočega feferona.

Če povzamemo: edino, kar o teh receptih vemo zanesljivo, je to, da je ajvar mlet, pa lutenica bi morala biti pekoča, od tod ime. Skratka: tule imamo občutek prostih rok, lahko pa vam namignemo, da sta ajvar in lutenica, ki smo ju pripravljali mi, zares odlična.

Ali ajvar zaradi dodatka gorčice res zavre in kako se temu izogniti

Naša izkušnja ni takšna. Natančno po receptu, ki ga navajamo, se pripravlja pri nas doma, polni se vroče v sterilne kozarčke, ohlajen je ajvar le toliko, kot temperaturo zmanjša dodajanje gorčice, in ni še nikoli zavrel. Znana blogerka Urška Fartelj meni drugače: navaja, da gorčica vsebuje snov, ki spodbuja razvoj bakterij, kar bi sicer onemogočili, če bi polnili zares vroče, kot marmelado, sama pa ta namaz raje dela tako, da ajvar ohladi, v hladnega primeša gorčico in v kozarčku nato dolije olje. Niti to pa vam ne bo pomagalo, če bo na robu kozarca, torej nad gladino olja, ostalo nekaj ajvarja – tu se bo skoraj brez dvoma začela razvijati plesen.

Preberite še: Kruhki z mocarelo

Fotografija: Jože Suhadolnik

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana