Kaj pomenijo pikice, s katerimi so na površini posute jagode

Pet zanimivosti o jagodah, ki jih skoraj gotovo niste poznali.

Ste se kdaj vprašali, zakaj najprej posežete po jagodah, ki so največje, in ali so te sploh boljše? Kaj so pikice na sadežu? Koliko časa vam bodo zdržale v hladilniku?

1. Kaj so tiste pikice na površini jagode?

To je zares osupljiv del zgradbe jagod: tisto so semena, seveda, ampak ne navadna: seme je šele znotraj trdne ovojnice tiste pikice, ki se rada zatakne za zobe. Seveda, glede na velikost jih je lahko na posameznem plodu tudi dvesto. In še bolj zanimivo: te pikice botaniki klasificirajo kot avtonomne plodove, rdeči del je le nekakšna posteljica zanje.

2. Saj res, kako je z velikostjo?

Nekako je v človeški naravi, da najprej poseže po največjem sadežu. Kar pri vrtnih jagodah ni vedno najbolj upravičeno v smislu dobrega okusa. Če jih imate doma, ste morda opazili tudi sami: na rastlini poleti v prvem valu dozorijo veliki plodovi, v drugem delu sezone pa manjši. Ampak: ti so ponavadi deležni več sonca in toplote, zato so slajši. S kuhanjem marmelade zato vedno počakajte na obdobje lepega sončnega vremena, najbolje proti koncu sezone. Isti ljubitelj, ki ima jagode posajene doma, je najbrž že ugotovil, da so trajnice, ampak po nekako petih letih jih je smiselno nadomestiti, ker se iztrošijo. Velike plodove pa gre pričakovati bolj kot ne samo prvi dve leti. V velikih nasadih seveda menjajo veliko prej.

3. Koliko časa jagode zdržijo, ko jih oberemo?

V hladilniku se jih ne priporoča imeti več kot dva dneva, ko pa jih vzamete ven, da bi jih pojedli, je to najbolje narediti v roku ene ure, kajti gre za sadež, ki se zlahka kvari in poškoduje. Tudi zato so včasih jagode, ki so bile namenjene v trgovine, obirali, ko so komaj dobile kaj rdečega nadiha, in so bile zato zanič. Morda so se spremenile sorte, morda tehnologija, ampak v zadnjem času pravzaprav tudi v trgovini težko dobiš zares vodeno jagodo.

4. Imeli ste smolo in ste jo vseeno dobili. Kako rešiti okus?

Znana pomoč je nekaj sveže mletega črnega popra in, pri vodenosti, balzamičnega kisa, lahko tudi malček sladkorja. Sicer pa med večjimi poznavalci krožijo še kombinacije s špinačo, ribami, čilijem, avokadom. Pred leti je izbruhnila moda kombiniranja z baziliko, dandanes k jagodam skoraj večkrat priložimo rožmarin. Rabarbara, ki vam jo kot kombinacijo ponujamo danes, je popolna klasika.

5. Albanski pregovor

»Ni se prav pamet­no poročiti z dekletom, ki si januarja želi jagode.«

Priporočamo še: Trik za hitro rulado brez peke biskvita s skoraj tremi milijoni ogledov (VIDEO)

Naslovna fotografija: FamVeld/Getty Images

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed