Kaj vse se da z žarom – v srcu in nad ognjem

Kdor ne verjame pogosto izrečenemu stavku, ki pravi, da kar si zares želiš in temu slediš s srcem, se tudi uresniči, ga bo Rajko Oblak, izdelovalec premičnega žara na odprti ogenj (open fire), zagotovo prepričal o nasprotnem. Njegova želja se je zanetila pred leti na vrtu pred hišo, ko je za domačo rabo prvič izdelal ta kovani pripomoček in na njem pripravil kosilo, nato pa se ozrl na zadovoljne družinske člane in rekel: »Dragi moji, od tega bomo nekoč živeli.«

Od takrat so pretekla štiri leta, Rajko pa se že lep čas skoraj otepa naročil. Pred kratkim so v Ameriki v reviji Hearth&Home njegov žar predstavili, nato pa razstavili med najboljšimi primerki. Open Fire ni bil le opažen, temveč je dobil kar drugo nagrado, takoj za enim največjih proizvajalcev žarov na svetu. Z navdušenjem ga uporabljajo po vsej Evropi, zlasti v Belgiji, Slovenci pa ga prvič opazijo pri sosedih in naslednji dan že kličejo, da si prav takega želijo tudi sami. Pripomoček, ki ni le uporaben, ampak tudi estetski dodatek na vrtu in središče dogajanja, si hitro zaželi vsak ljubitelj kuhanja na prostem.

Foto: Jure Eržen

Rajka, njegovo ženo Marjetko in tri sinove Jurija, Matica in Aljaža smo obiskali že lani in njihov izdelek podrobno predstavili, a zdelo se nam je, da zgodbe še nismo končali. Oblakovi jih imajo nešteto, vse pa so povezane s kraji, ljudmi, srečnimi dogodki, izleti in praznovanji. Pustimo se jim razvajati še enkrat: sardele na sablji, ki jih pečemo tokrat, so spomin na počitnice v Dalmaciji. Biti morajo popolnoma sveže, razlaga naš gostitelj, medtem ko jih čisti, saj jih bomo tako lažje zabodli na les, ne da bi se raztrgale, in da ne bodo žalostno visele s palice.

Foto: Jure Eržen

Pri hiši se vse vrti okrog kulinarike, v zavidljivo lepih visokih gredah buhti zelenjava, doma si s sinom Jurijem na čelu varijo celo pivo. Rajko nam pove, da je žena Marjetka prava obsedenka, neprestano v iskanju novih receptov, še posebno za sladice, da o kuhinjskih pripomočkih raje ne začnemo, se pošali mož. In res, ko čakamo, da se sardelice spečejo, Marjetka pripoveduje, kako je letos pred njo resen slaščičarski podvig – prava poročna torta. Na plano nam znosi najrazličnejše pripomočke, da jih bomo lahko uporabili za fotografiranje, nato pa še preseneti: »Danes bomo za sladico naredili ajdovo pito z breskvami in slivami.« Napnemo ušesa, da se prepričamo, ali pravilno slišimo, kajti težko si je zamisliti, da se tudi kaj takega lahko pripravi na žaru. Pa se! V podpeki, seveda. »Vse se da, vse! Spekel sem že krofe, potico …« zaslišimo Rajka. Očitno izbuljimo oči, dokazi so nujni. »Jurij, prinesi mi očala, da poiščem fotografije,« zakriči glava družine in že brska med nešteto kulinaričnimi spomini na mobilniku. Potica je tako popolna, da bi jo lahko objavili na naslovni strani revije, niti krofi z debelim vencem ne zaostajajo.

Foto: Jure Eržen

Tople sardele se topijo v ustih in izvabljajo spomine z otroških počitnic na morju, nad odprtim ognjem pa že diši po novem morskem zalogaju: črni rižoti z lignji. Tudi to si boste lahko pripravili doma, nujno pa je, da uporabite posodo z veliko površino, ki bo omogočala enakomerno praženje in nato kuhanje jedi. Peteršilj dodamo že na začetku, ko je čebula zmehčana, da zadiši, ne šele na koncu, kot smo vajeni. Sledijo sveži paradižniki, lignji, sipino črnilo in riž, obvezno arborio, pa dobro vino. »Če zalijemo z gnojnico, to tudi dobimo,« nas nasmeji Rajko, ki jedi vedno oplemeniti s kakovostnim vinom, nikoli cenenim.

Foto: Jure Eržen

Ko siti in zadovoljni opazujemo družino in občudujemo uspeh, se zavemo, da za tem stoji ogromno trdega dela, ki ga Rajko opravlja z vso življenjsko energijo, lahko bi rekli, da je izdelek utelešenje mojstrovega značaja, ki žari, ko na ognju kuha jedi in združuje ljudi. »To sem naredil za hec,« pove skoraj pri vsaki stvari, za katero se nato izkaže, da je odlično opravljena in zahteva ponovitev. S tetko iz ozadja, kakor se šaljivo opiše žena Marjetka, in sinovi, ki so vedno v pomoč, se kovaču, vajenemu težaških del, zdi vse še toliko bolj lahkotno. Dan se prevesi v noč in Rajkov telefon zazvoni že četrtič med našim druženjem: »Gospa, trenutno vam lahko dam samo našega, za novega pa boste morali počakati kakšen teden.« A toliko časa stranka nima, zato gre open fire, na katerem so nastale jedi, ki jih boste lahko tudi vi poustvarili doma, takoj naprej in novim dogodivščinam naproti.

Foto: Jure Eržen

Naslovna fotografija: Jure Eržen

Preberite še: sardele na sablji

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana