Kakav: varuje srce in dviga razpoloženje

Kakav je bogat z mnogo hranili in zdravju prinaša številne koristi, zato ni čudno, da čokolada velja za superhrano.

Kdo pravi, da je zdrava hrana dolgočasna? Čokolada ni le slastna, ampak tudi koristna, potrjuje vse več študij. Že Azteki so imeli čokolado, ki velja za hrano bogov, za medicinsko čudo, moderna znanost pa je odkrila, zakaj: bogata je z vitamini in minerali. Za blagodati čokolade gre zahvala kakavu, ki je odgovoren tudi za okus. Poudarimo naj, da je za zdravje koristna temna čokolada, mlečne, polnjene in druge so izvzete! No, temna, črna čokolada, z najmanj 65-odstotnim deležem kakava, je polna zdravih kemikalij, ki krepijo organizem (bogata je z magnezijem, fosforjem, kalijem, kalcijem, cinkom in železom, vsebuje baker, folno kislino, vitamine skupine B in vitamin E) in celo zacelijo zaradi ljubezni zlomljeno srce.

Skodelica čokolade vsebuje okoli 10 mg kofeina ter precej več teobromina, kofeinu podobne snovi, ki niža krvni tlak, širi žile, izboljšuje elastičnost ven in niža tveganje za srčno in možgansko kap, so pokazale študije: za to so zaslužni flavonoidi, antioksidanti, ki se borijo proti prostim radikalom in upočasnjujejo staranje. Temnejša ko je čokolada, večji odstotek kakava vsebuje, bogatejša je s flavonoidi. Kakavovo maslo, glavna mastna sestavina čokolade, vsebuje stearinsko kislino, ki ne prispeva k dvigu slabega holesterola. Poleg tega spodbuja mokrenje, pomaga pri anemiji in stimulira živčni sistem. Je lahko sladkarija sovražnik diabetesa? V primeru temne čokolade lahko pritrdimo. Italijanska raziskava je pokazala, da se je pri sodelujočih, ki so 15 dni zapored vsak dan pojedli vrsto temne čokolade, zmanjšala odpornost proti inzulinu.

Če vas pesti kašelj, si lahko pomagate tudi s čokolado, ta namreč vsebuje teobromin, ki mu pripisujemo dober občutek, ki ga imamo po grizljanju čokolade, poleg tega niža aktivnosti v tistem delu možganov, ki draži dihalne poti in večino prebavnega trakta. Omenili smo dober občutek: čokolada pač prispeva k ugodju, pomirja, torej blaži stres. Zato naj bi jo jedle tudi bodoče matere: tiste, ki si v nosečnosti občasno privoščijo čokolado, se bolje spopadajo s stresom. Raziskave so pokazale še, da so otroci mater, ki so v nosečnosti jedle čokolado, srečnejši in se pogosteje smejejo. Čokolada spodbuja sproščanje naravnega antidepresiva, serotonina, ter proizvodnjo hormona sreče, endorfina, zaradi česar si jo v stresnih življenjskih obdobjih le privoščite.

Besedilo: U. S.
Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.