Piščanec: kako ga vedno pripraviti perfektno

Piščanec je lahko hitro kosilo med tednom ali pa odlična praznična pojedina.

Piščanec se pogosto znajde na jedilniku, saj je poln beljakovin in nas dobro nasiti, hkrati pa je tako praktična sestavina, da jo lahko pripravimo na tisoč in en način. A vsakič ni enako okusen. Čeprav se njegova priprava ne zdi preveč zapletena, obstajajo nekatera pravila, ki se jih moramo držati, če si želimo okusnih in ravno prav mehkih kosov mesa hkrati.

Kako se piščanca lotiti in kaj vse morate o njem vedeti, preverite spodaj.

Lahko bi rekli, da jedce piščanca delimo na tiste, ki prisegajo na piščančje prsi, in tiste, ki imajo radi mehkejše in bolj mastno piščančje meso. Če želite, da vam bo končna jed ugajala, morate najprej vedeti, kaj od zgoraj naštetega imate raje. Če ne marate pustega mesa, se prsim izognite. V poštev tako pridejo piščančje krače, bedra in perutničke. Če pa se držite nizkokalorične diete, si privoščite prsi.

Piščančje prsi

Ravno slednje so med potrošniki v trgovinah najbolj priljubljena, saj veljajo za najbolj »zdrav« kos mesa, prav tako pa so najpreprostejša za pripravo, saj nimajo kosti in kit. A čeprav jih ni treba razkoščičiti, je njihova priprava najbolj tvegana, saj zaradi pustosti hitro postanejo precej suh kos mesa. Chefi zato priporočajo, da prsi vedno malce poširate. S tem imamo v mislih, da jih v pečici ali na štedilniku pokrijete, saj se bodo tako malce okopale v lastnem soku. Prav tako pa je pomembno, da meso narežete na enake kose. Če si želite zrezka, ga odrežite tako, da bo enako debel po celotni površini. Če ga ne želite razrezati, ga vsaj malce potolčite na straneh, kjer je debelejši, in površino tako izenačite. Najlažje pa bo, če meso narežete na enako velike kose.

Še več o pripravi piščančjih prsi: VIDEO: Napake, ki jih počnete pri pripravi piščančjih prsi

Krače

Če si želite bolj okusnih kosov mesa, priporočamo piščančje krače. Mišice na piščančjih nogah so bile namreč bolj aktivne in posledično ima meso več okusa. Prav tako se na tem predelu skladišči več maščobe. To, da maščoba doda okus, pa že vemo, kajne?

Cel piščanec

Najbolj okusen in raznolik je zagotovo cel piščanec. Ta seveda zahteva malce več časa za pripravo, zato si ga mnogi raje privoščijo ob vikendih ali za praznike. Dobro pečen in začinjen je res lahko odlična pojedina, sploh med martinovimi prazniki, ki se približujejo. Če namreč vaša pečica ni dovolj velika za gos, lahko namesto nje spečete piščanca. Prav tako bo okusen, sploh, če ga pred peko napolnite, ob njem spečete še nekaj zelenjave, ki jo lahko postrežete pečeno ali pa jo po peki skupaj s sokom, ki ga je spustil piščanec, zmiksate v tako imenovani »gravy«, kot mu pravijo Američani. To je omaka, ki se bo odlično podala k mesu in prilogam, kot je na primer pire.

Priporočamo: Odličen recept za nadevanega piščanca

Naj vam še povemo, da piščanca pred peko dobro obrišite, saj bo tako bolj hrustljav, pecite ga na 200 stopinjah Celzija od ure do uro in pol (odvisno od velikosti), nared pa je takrat, ko kuhinjski teromometer v notranjosti mesa pokaže vsaj 73 stopinj Celzija. Takrat ste se namreč znebili vseh nevarnih bakterij in je meso pečeno. Temperatura pa ne sme biti bistveno višja, saj bo meso tako postalo suho.

Kar ni meso, sodi v juho, ne v smeti

Bodisi kupujete razkoščičenega piščanca, bodisi ga filirate doma, morate vedeti, da piščančja koža in kosti niso za v smeti. Iz njih boste namreč lahko pripravili odlično jušno osnovo!

Preberite še: Piščanec v gorčični omaki z mlinci

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana