Kako doseči, da bo piščanec iz ponve ostal sočen, a hkrati hrustljav

To je skrivnost odlično pečenega piščančjega mesa na ponvi, ki bo pripravljeno v nekaj minutah.

Piščančje meso je glavna sestavina mnogih receptov. Je polno beljakovin, hkrati pa je precej nevtralnega okusa, zato ga lahko uporabimo v marsikateri jedi. To pa seveda ne pomeni, da ni okusno. Če ga pravilno pripravimo, je lahko naravnost odlično, pa ne govorimo le o tistem iz pečice, ki pritiče nedeljskemu kosilu. Tudi na ponvi je lahko prava poslastica, pri tem pa moramo biti pozorni na nekaj korakov, ki nas bodo pripeljali do zlato zapečene skorje in mehke in sočne sredice.

Priporočamo: Kosilo iz pečice: piščanec na lovski način z rižkom

Najprej moramo izbrati pravo ponev

Pomembno je, da je dovolj velika, saj mora imeti meso v njej dovolj prostora. Za dva kosa piščančjih prsi tako izberite vsaj takšno s premerom 25 centimetrov. Če je le mogoče, naj ponev ne bo premazana s teflonom ali drugim plaščem proti sprijemanju. Piščanec bo najboljši, če uporabimo kar litoželezno. Bonus točke, če je rob čim višji, da maščoba ne bo škropila po celi kuhinji.

Najnujnejše sestavine

Če hočemo, da bo piščančje meso okusno, bomo potrebovali malce pomoči soli in popra. Peka na ponvi pa ne bo mogoča tudi brez olja. Za piko na i bomo na koncu dodali še debelo rezino surovega masla, ki bo poudarila okus mesa.

Ključni koraki

Najprej segrejemo ponev in dodamo maščobo. Nato vanjo nežno položimo piščančje prsi. Ogenj naravnamo na srednjo temperaturo. Pomembno: ko je piščanec v ponvi, ga ne premikamo, obračamo ali imamo z njim kakršne koli drugačne opravke vsaj pet minut. Šele ko ga lahko brez težav dvignemo, ga obrnemo in pustimo popolnoma pri miru še enkrat toliko.

Samo ena poteza

Če želimo, da bo piščanec zares zlato rjav, ga obrnemo samo enkrat. Preden pa to storimo, ne kukamo pod spodnjo stran in ne preverjamo, ali je že dovolj rjava. Zaupati je treba času in potrpežljivo počakati, da mine pet minut na vsaki strani. Če niste prepričani, ali je piščanec pečen, uporabite kuhinjski termometer. Ko bo notranja temperatura kazala  73 stopinj Celzija, je meso nared.

Maslo na koncu

Ko je piščanec pečen, v ponev dodamo kocko masla. Tako kot pri sočnem steaku, tudi tukaj tako poudarimo okus mesa. Nikar pa ga v ponev ne dodajamo že med peko, saj se bo maščoba zažgala, še preden bo piščanec gotov. Ko je meso pečeno, ga lahko postrežemo v sendviču, ob prilogi rizibizija ali pečenega krompirja. Lahko pa ga dodamo tudi rižotam ali drugim bolj kompleksnim jedem.

Poizkusite še: 13 prilog za nedeljsko kosilo

Fotografija: Bartosz Luczak/Getty Images

 

 

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana