Kako naredimo olja z okusi, kot jih postrežejo v najboljših restavracijah

Ste se kdaj vprašali, kako nastanejo izjemno okusne zelene pikice na krožnikih, ki jih predse dobite v finih restavracijah ali bistrojih z dobro hrano?

To niso tista olja, ki jim dodate vejice rožmarina, česen, kakšno zrno popra, mogoče limonovo lupinico. Lahko bi rekli, da gre za utekočinjeno zelišče, ki polepša postavitev jedi na krožnikih in jim privzdigne okus. Za osnovo se uporabi nevtralno olje, kot so recimo sončnično, repično, olje grozdnih pečk, to pa se nato zmeša z blanširanimi zelišči ali zelenjavo, kot je špinača, korenčkovo perje, listi rdeče pese in podobno. Pri postopku se je treba držati nekaj pravil, da se doseže lepo barvo in primerno teksturo, a verjemite, gre za zelo enostavno pripravo dodatka, ki bo še kako obogatil vaše domače kulinarične podvige, polepšal in izboljšal juhice, na katerih bodo plavali zeleni oljni obročki, testenine, meso in še bi lahko naštevali.

Potrebujete sveža zelišča, kot je bazilika, peteršilj, majaron, koriander, pehtran ali zelene dele rastilin, ki smo ji našteli zgoraj … Med seboj jih lahko mešate ali pa se odločite le za eno vrsto. Vzemimo za primer peteršiljevo olje, za katerega boste za približno pol litra končnega izdelka potrebovali:
– 3 šopke peteršilja
– 450 ml olja
– blender
– gazo ali gosto cedilo
– led

Priprava

1. Posodo blenderja ohladimo.

2. Pripravimo vodno kopel: v večjo posodo damo nekaj ledu in mrzlo vodo.

3. Čez posodo, v katero bomo precedili olje, poveznemo gazo ali cedilo.

4. Peteršilj blanširamo 10 minut, nato ga prestavimo v ledeno kopel, da ohrani lepo zeleno barvo. Ko je ohlajen, ga dobro odtisnemo.

5. Odtisnjen peteršilj in olje damo v blender in miksamo toliko časa, da olje postane zelene barve, a pazimo, da ne blendamo predolgo, saj se bo oljna mešanica preveč segrela in izgubila barvo.

6. Olje prelijemo v gazo ali na cedilo in skupaj s posodo postavimo v hladilnik za nekaj ur, da se popolnoma ohladi in precedi.

7. Tako pripravljeno olje tesno zapremo in hranimo v hladilniku približno teden dni. Če ga pustimo na svetlobi, lahko izgubi živo barvo.

Priporočamo še: Kako konzerviramo zelišča

Fotografija: Thinkstock

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed