Kako posušimo gobe

Sušenje gob je enostavno opravilo in najboljša naložba časa za prihajajočo zimo. Zopet hidrirane gobe lahko uporabimo v juhi, omaki ali drugje, prav tako pa tudi vodo, v kateri so se namakale, saj nosi odličen okus.

Če v teh dneh kaj drsate po družbenih omrežjih, ste gotovo opazili, da so se objave gobarjenja razširile kot gobe po dežju. No, slednjega je bilo v zadnjih dneh kar nekaj, zato ni čudno, da so se mnogi ob lepem vremenu z nožkom in košaro namenili v gozd. Po gobe, seveda. Tudi kostanj je te dni priljubljena gozdna dobrota. O tem, kako ga najbolje pripraviti ter najhitreje olupiti, smo vas že obvestili.

Aktualno: V teh gozdovih rastejo najboljše gobe

A vrnimo se h gobam. Večina vsebine polnih košar takšnih in drugačnih klobukov je najverjetneje že romala v juhe, omake in ocvrte srajčke. Če pa ste jih nabrali toliko, da res ne veste več, kaj bi z njimi, predlagamo, da jih posušite. Sušene gobe so ravno tako vsestranske kot sveže. Zato lahko, če ste jih v teh dneh nabrali preveč, svoj gozdni ulov mirno posušite.

Sušene gobe: kako se lotimo postopka

Slavna gospodinja Martha Stewart predlaga, da jih po dolgem prerežete na tanjše rezine, postavite na papir za peko in pri 40 do maksimalno 70 stopinjah Celzija v pečici sušite eno uro. Nato jih obrnete, postavite nazaj na vročino in ko so popolnoma suhe (tako, da jih lahko prelomite), ohladite in postavite v dobro zatesnjen kozarec ali drugo stekleno posodo.

Za malce bolj podroben opis sušenja, smo se pozanimali še pri gobarskem društvu Bisernica iz Celja, kjer pravijo, da je to najboljši način konzerviranja gob za takrat, ko jih imamo na zalogi preveč, jih ne moremo zamrzniti zaradi prepolnega zamrzovalnika, ali pa nimamo časa za vlaganje. »Gobe najprej dobro očistimo, odrežemo vse črvive, nagnite, premehke in vodene dele, nato pa jih narežemo na pol centimetra debele rezine. Gob pred sušenjem ne peremo! Naložimo jih na podlago iz kartona, lesa ali platna. Sušimo jih na vetrovnem, sončnem prostoru, v novejšem času pa kar v električnih bio sušilnikih. Med sušenjem jih večkrat obrnemo. Ko sonce zaide, jih odnesemo v zaprt prostor, da se ne ovlažijo. Naslednje jutro, ko posije sonce, pa jih spet prinesemo na odprt prostor. Paziti moramo, da jih ne zmoči dež, v tem primeru jih postavimo v rahlo toplo pečico in posušimo. Gobe so suhe, ko jih lahko prelomimo ali zdrobimo, če jih stisnemo,« priporočajo na svoji spletni strani.

Seveda za sušenje niso primerne čisto vse gobe. Na ta način namreč lahko shranimo le čvrste, kot so na primer jurčki, polstenke ali golobice. Pomembno pa je vedeti tudi to, da gob pred sušenjem ne smemo umivati z vodo, temveč jih le suho očistimo. S ščetko ali papirnatimi brisačami, na primer.

Kako jih rehidrirati?

Zdaj pa vas verjetno že zanima, kam s sušenimi gobami? Pravzaprav jih lahko uporabite tako, kakor bi uporabili sveže. Le, da jih moramo prej rehidrirati. To bomo najlažje naredili tako, da uporabimo tako imenovani french press za pripravo kave. Sušene gobe stresemo vanj in prelijemo z vrelo vodo. Pustimo, da se namakajo od 20 minut do ene ure, nato pa potegnemo za ročico, da iz gob iztisnemo kar največ arome. Zopet hidrirane gobe nato uporabimo v juhi, omaki ali drugje, prav tako pa tudi vodo, v kateri so se namakale, saj nosi odličen okus. A brez skrbi, tudi če nimamo omenjenega pripomočka, bo šlo. Gozdne sadeže bomo preprosto odtisnili z rokami ali pomočjo vilic.

Naslovna fotografija: VictoriaBee/Getty Images

Deloindom: Načini, kako lahko preprečite nastajanje prahu v svojem domu
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed