Kako s preprostim poskusom preverite, ali je med pravi

Preverite, ali kupujete pravega!

Med zimsko sezono prehladov čaj teče v potokih. Večinoma ga obogatimo z limono in medom. Slednjega že stoletja povezujemo z zdravilnimi učinki na naše telo, v Sloveniji pa ga imamo še posebej radi. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije se pri nas ukvarja s čebelarstvom nekaj več kot 10 tisoč čebelarjev, ki v povprečju čebelarijo s po 16 panji čebel. Po številu čebelarjev na tisoč prebivalcev je Slovenija s skoraj 5 čebelarji na tisoč prebivalcev ena prvih med državami članicami EU-28. Povprečen Slovenec pa na leto poje malce več kot kilogram medu.

Zaradi vse večjega povpraševanja po čebeljem zlatu, pa se zaloge tega živila, ki se, mimogrede, nikoli ne pokvari, zmanjšujejo. Veliki pridelovalci in trgovci zato iščejo alternative, ki bi se enako dobro prodajale. Čeprav si ne bi mislili, medene nadomestke tako srečate skoraj ob vsakem obisku trgovine. Ti so proizvedeni iz sladkorja ter drugih snovi, žal pa vašega telesa ne bodo obdarili z zdravilnimi učinki, ki jih zagotavlja čebelja proizvodnja.

Naredite preprost poizkus

Če je med sumljivo poceni, ste lahko malce skeptični, a visoka cena nikakor ni zagotovilo, da kupujete pravi med. Na srečo obstaja povsem preprost preizkus, da že v trgovini preverite, kakšna sta poreklo in kakovost v steklenem kozarcu. Slednjega preprosto vzemite v roke in ga obrnite na glavo. Če je med pravi, se bo v kozarcu med prelivanjem pojavil mehur, v pripravku, ki vsebuje sladkor pa ne. Da boste bolje razumeli, spodaj dodajamo fotografijo, kako je videti medeni mehur.

Preberite še: Napaka, ki jo delate pri uporabi pomivalnega stroja in ki vas stane denarja

Naslovna fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana