Kako se znebimo nadležnega vonja in druge česnove zagate

Dober kuhar pozna česnove skrivnosti.

Česen je tisto živilo, brez katerega v kuhinji ne gre, a kljub temu nas od časa do časa spravlja ob živce. Z njim lahko popestrimo marsikatero jed, a kaj, ko njegov močan vonj nato za ves dan zaznamuje naše lase, dlani in zadah. In ko se ravno ukvarjamo s česnom: marsikdaj se srečamo tudi z drugimi dilemami. Sploh, kadar pride do lupljenja strokov.

Da ne boste mislili, da ste edini, ki vas mučijo česnove težave v kuhinji, naj vam povemo, da se z njimi srečujejo tudi najbolj izkušeni kuharji, zato se je pred kratkim na portalu Food52 kuharica Jennifer Clair odločila razrešiti večne dileme ter odgovorila na pet najpogostejših vprašanj, ki jih zastavijo njeni varovanci na kuharskih tečajih. Spodnje vrstice vam bodo gotovo prišle še kako prav.

Kako izbrati dober česen?

Ko kupujete česen, preverite, kako svež je. To lahko storite tako, da česnovo glavico preprosto stisnete v pesti. Ta mora biti trda in čvrsta, stroki se med seboj ne smejo stiskati in premikati, saj to najverjetneje pomeni, da je česen suh in star. Prav tako ne kupujte česna, iz katerega poganjajo zelena stebelca.

Kako ga najlažje olupiti?

Lupljenje tankih lističev bo najlažje, če česnov strok preprosto stisnete ob kuhinjski pult. Lahko si pomagate s stranico noža ali pa steklenico olja. Pazite le, da pritisk ne bo premočan, to bi namreč povzročilo frčanje česna po vsej kuhinji. Česen le nežno pritisnite in oblekica bo kar sama zapustila strok.

Kaj, če ima česen zeleno sredico?

Zelena sredica pomeni, da je česen že pričel poganjati in da je nekoliko star. Zeleno stebelce sicer ni nevarno, zna pa pustiti grenak priokus. V takšnem primeru strok raje prerežite na polovico ter zeleno sredico izrežite.

Je česen, stisnjen v terilniku enak sesekljanemu?

Česen, ki ga stisnete v terilniku je odličen za uporabo v solatnih prelivih in marinadah, če pa ga želite toplotno obdelati, je bolje, da ga sesekljate. Stisnjen bo namreč na ognju prehitro porjavel ter postal grenak.

Kako se znebiti neprijetnega vonja?

Ob koncu priprave se moramo le še znebiti nadležnega vonja, ki se je zažrl v naše dlani. Potrebovali boste nerjaveče jeklo in mrzlo vodo. Brez skrbi, ne gre za čarovnijo, a kemijska reakcija med molekulami česna na vaših rokah in stranico lonca ali stranico noža (pazljivo!), v katero boste podrgnili prste pod tekočo vodo, bo odstranila neprijetne vonjave. Seveda pa si lahko vedno pomagate tudi z detergentom, vročo vodo in stranico gobice za pomivanje posode.

Preberite še: Kako spravimo sesekljani česen?

Fotografija: Thinkstock

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana