Kako shraniti sveža zelišča, da jih bomo lahko dlje uporabljali

Sveža zelišča bodo tako zdržala dlje časa.

Jedi s šopkom zelišč so vedno bolj zanimive, saj jim ta dodajo ali pa poudarijo aromo. Najbolje je, da kuhamo s svežimi zelišči, ki jih lahko naberemo na vrtu ali kupimo v trgovini. Ker pa jih včasih kupimo ali natrgamo preveč, danes svetujemo, kako jih shraniti, da bodo kar najdlje ostala sveža.

Pranje

Največja usluga, ki jo lahko naredite sebi in zeliščem, je, da jih operete takoj, ko jih prinesete domov. Temeljito jih sperite pod tekočo vodo, da z njih odstranite morebitne žuželke, zemljo ali druge nečistoče. Prav tako bo voda osvežila liste zelišč in se bodo kasneje izsušila.

Pa še nekaj, če boste zelišča že oprali in pripravili na uporabo, jih boste gotovo uporabili prej kot sicer, saj bodo kar klicala po tem, da z vejic odtrgate nekaj lističev in jih vržete v lonec. Skratka, kako jih pripraviti, da bodo ostala sveža?

Mogoče vas zanima: Trije načini za vzgojo avokada na domači okenski polici

Stebelca skrajšamo

Najprej zeliščem odrežite konice stebelc. Tako bodo bolje vpila vodo in kasneje ovenela. Podobno, kot to počnemo pri šopkih cvetlic, ki jim vsak dan zamenjamo vodo in obrežemo stebla. Prav tako obrežite suhe lističe, ki so se morda že pojavili. Lepša, kot bodo zelišča, ki jih boste shranili, boljše in lepše bodo jedi, ki jih boste iz njih pripravili.

Odcejanje

Če imate sušilec za solato, vanj postavite zelišča in jih tako odcedite. Ko bo odvečna voda, ki je odtekla z njih, čista, pomeni, da ste jih dobro očistili. Če tega kuhinjskega pripomočka nimate, lahko zelišča za nekaj časa postavite na cedilo ali pa jih zelo nežno ožamete z rokami.

Četrtič

Zelišča odložite na papirnate brisačke in jih skupaj z njimi postavite v plastično vrečko ali posodico, saj bodo tako počakala v ravno prav vlažnem okolju. Vse skupaj postavite v hladilnik, kjer bodo ostala sveža tudi do enega tedna.

Preverite še: Vse, kar morate vedeti, preden na balkonu posadite baziliko

Fotografija: Getty Images

Vir: Basically

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed