Odprta Kuhinja

Kako skuhamo jajca, da rumenjak ostane popolnoma na sredini

Odpri galerijo
A+   A-
Priročen trik, ki nam pomaga do lepega videza jedi, v katerih igra ključno vlogo jajčni prerez.


Med vikendom smo pekli zares popolno pečenko štefani, zato smo v iskanju odgovorov glede določenih malenkosti, ki končni jedi dodajo piko na i, naleteli tudi na vprašanje, kako rumenjak ohraniti v središču jajca. A štefka ni edina jed, pri kateri si želimo kaj takega – tudi pri polnjenih jajcih, ki jih radi delamo za veliko noč, je pomembno, da ostane v središčni legi.

Obračanje jajc


Naša avtorica Jasmina Pirnar Krope priporoča, da prvih pet minut kuhanja jajca neprestano nežno mešamo oziroma obračamo. Kuhanim nato odlijemo vročo vodo in prilijemo hladno, tako se bodo nehala kuhati. Najlažje jih lupimo od širšega dela proti ožjemu.

Stilisti hrane so še natančnejši. Takole svetujejo: dajte jih v lonec in jih prelijte z veliko količino hladne vode. Lonec postavite na močan ogenj in jajca nežno mešajte v smeri urinega kazalca. Nato po minuti ali dveh obrnite smer mešanja. Ko voda zavre, zmanjšajte ogenj, da nežno vre in kuhajte še 3 minute. Še vedno nežno mešajte. Ogenj ugasnite, posodo pokrijte. Jajca naj tako stojijo še 7 minut. Nato jih prelijte s hladno vodo in počakajte, da se popolnoma ohladijo.

Preberite tudi: Trik, kako na vrtu enakomerno zasaditi semena ali sadike

Jajca naj ležijo


Na spletu pa kroži tudi namig, naj jih 24 ur pred kuho položimo v vodoraven položaj. To lahko naredimo z vsakim jajcem posebej, lahko pa karton z jajci preprosto zatesnimo z elastiko in ga v hladilnik pospravimo tako, da jajca ležijo.
Priporočamo še: 8 napak, ki jih ne smete početi, če želite perfektno kuhana jajca

Naslovna fotografija: arinahabich/Getty Images
Datum Objave: 9.3.2022 ob 08:03

Več iz te teme:

jajcarumenjakkuhanje jajc

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja